HRISTOS VASKRSE: U ponoć služene vaskršnje liturgije u hramovima SPC

Najveći hrišćanski praznik

HRISTOS VASKRSE: U ponoć služene vaskršnje liturgije u hramovima SPC

Društvo -

Posebno saosećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Oni, živeći i Boga slaveći na iskonskoj srpskoj zemlji, nastavljaju da svedoče tajnu Hristovog stradanja i Vaskrsenja, naglasio je patrijarh Irinej

BEOGRAD - Povodom Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista - Vaskrsa, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve (SPC) služene se svečane vaskršnje liturgije.

Posle ceremonije predavanja Svetog ognja i litije oko Hrama Svetog Save, u ponoć je služena sveta arhijerejska liturgija, koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej.

U Sabornoj crkvi u Beogradu u 9.00 liturgiju će služiti vladika toplički Arsenije, vikar patrijarha Irineja.

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej poručio je u vaskršnjoj poslanici da je u našem narodu mnogo gorčine i tuge posle svih teških godina iskušenja kroz koja smo prošli i prolazimo, ali nipošto ne smemo pasti u očajanje.

Patrijarh je istakao "da nas nikakva stradanja i nepravde ovosvetskih moćnika ne mogu i ne smeju nas podeliti i zavaditi".

"Kada strada hrišćanin se još više kaje pred Bogom, a istovremeno se i raduje, jer zna da Gospod neće prezreti srce ispunjeno nadom", ocenio je patrijarh Irinej, u poslanici koja će se na Vaskrs čitati u svim crkavama i manastirima SPC.

"Stoga se molimo Bogu da nas sačuva od mržnje i zlih dela, a da nas nauči ljubavi kojom je on zavoleo ovaj svet", istakao je patrijarh.

On smatra da "naš trud neće biti uzaludan, nego će nam biti na spasenje i na život večni, ako budemo u stanju da prepoznamo bol i patnju bližnjega i pokajemo se za grehe svoje". Prema rečima patrijarha, na ovaj praznik se naročito molitveno sećamo svih prognanih Srba, ali i onih koji su ostali na pradedovskim ognjištima i zajedno sa svojim duhovnim pastirima, trpe pretnje i pritiske samo zato što su pravoslavni Srbi.

"Posebno saosećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Oni, živeći i Boga slaveći na iskonskoj srpskoj zemlji, nastavljaju da svedoče tajnu Hristovog stradanja i Vaskrsenja", poručio je patrijarh. Koliko je samo puta naš narod stradao, podsetio je patrijarh, "ali opet se, Božijom silom, uspravljao i obnavljao, nastavljajući da hodi putem Hristovim".

Stradali su vekovima naše crkve i manastiri, naša sela i gradovi, ukazao je patrijarh, ali smo ih opet obnavljali, obnavljajući time i sami sebe.

"Zato, umesto plača i ridanja, pevajmo pobednu pesmu, jer u svetlosti Vaskrsenja krst koji nosimo nije simbol poniženja i sramote, već novog dostojanstva i slave", ocenio je patrijarh. On je naglasio da Kosovo i Metohija "za nas Srbe i za sve pravoslavne hrišćane, nije samo geografski pojam, već iznad svega duhovni prostor koji nas sve povezuje, ma gde živeli".

"Molitveno pozdravljamo i našu braću i sestre koji žive svuda po svetu i pozivamo ih da u bratskoj ljubavi i jedinstvu budu okrenuti jedni drugima, sabrani pod okriljem svoje Crkve, i da tako nastave dostojno da svedoče ko su i kojoj veri i kojem rodu pripadaju", poručio je patrijarh.

On je pozvao vernike da im život bude stalno blagodarenje Bogu na svemu i za sve, jer "šta bismo drugo i veće mogli da prinesemo Vaskrslom Hristu, koji nas iz tame prevede u svetlost poznanja i iz smrti u život večni"?

"Ono što nas sjedinjuje i čini Jednom Crkvom", smatra patrijarh, "nisu prolazne ideologije ovog sveta, već duboka svest o tome da smo sjedinjeni u Hristu u koga smo kršteni i kojim se pričešćujemo". "Potrudimo se zato da oni koji nisu upoznali svetlost Hristovog učenja vide u nama put i u nama prepoznaju istinske naslednike apostola i svetitelja Hristovih", istakao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, "ceo rod srpski se u tom duhu ugleda na Svetog Savu, koji nam je nepogrešivo ukazao na put Hristov kao jedini put života". "Nikakva stradanja i nepravde ovosvetskih moćnika ne mogu i ne smeju nas podeliti i zavaditi", naglasio je patrijarh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track