Prikaži najnovije vesti
Alojzije Stepinac, foto Profimedia
Šokantne tvrdnje Vlada Košića

Hrvatski biskup: Stepinac je spasao 10.000 srpske dece

Društvo 14

Patrijarh Irinej ocenio je da predlog o kanonizaciji Stepinca nije dobar jer je njegovo delovanje „nespojivo s nazivom svetiteljstvo“

BEOGRAD - Alojzije Stepinac bio je najbolji zastupnik progonjenih Jevreja u Evropi. Prema progonjenim Srbima bio je dobročinitelj i za mnoge spasitelj, poručio je biskup Vlado Košić.
- Vlatko Maček (hrvatski političar iz prve polovine 20. veka) izjavio je da je Stepinac spasao 10.000 srpske dece - poručio je ovaj biskup na svetkovini u Župi Budaševo kod Siska, priređenoj upravo povodom zaštitnika tog mesta Stepinca.

Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup kog su komunističke vlasti osudile zbog saradnje s ustašama.

Patrijarh Irinej ocenio je da predlog o kanonizaciji Stepinca nije dobar jer je njegovo delovanje „nespojivo s nazivom svetiteljstvo“.
- Tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima je izvršen genocid, a Stepinac nije mogao da ne zna šta se dešava. Stepinac je dao izjave koje nisu nimalo bile želja da se zaštiti srpski narod. Zna se i da je zdušno pomagao ustaški pokret (Ante) Pavelića, kao Bogom poslatu osobu da reši istorijsko pitanje hrvatskog naroda - naveo je patrijarhi.

(E. K.)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir