IKONA I MED ZA PRESTOLONASLEDNIKA BRITANIJE: Princ Čarls obišao manastir Kovilj
Foto: Printscreen Twitter

Plemićki par u poseti Novom Sadu

IKONA I MED ZA PRESTOLONASLEDNIKA BRITANIJE: Princ Čarls obišao manastir Kovilj

Društvo -
Princ od Velsa obišao je danas manastir Kovilj na Fruškoj gori.

Prilikom dolaska britanskog princa oglasila su se crkvena zvona, a njega je dočekao otac Isihije, episkop bački Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika jegarski Jeronim.

Foto: Kurir/Jelena Pronić
Foto: Kurir/Jelena Pronić

Oni su ga poveli u obilazak manastira, a predviđeno je da princ Čarls prisustvuje i službi, a u planu je i vožnja čamcem po Koviljskom ritu.

Princu Čarlsu darovana je ikona i med od belog bosiljka vrcan rukama monaha.

Foto: Kurir/Jelena Pronić
Foto: Kurir/Jelena Pronić

U manastiru danas živi 24 monaha koji su uključeni u u organsku proizvodnju razlicitih proizvoda (poput meda i rakije), a manastir je poznat i po programu rehabilitacije "Zemlja živih". Posebno su poznati prirodni melemi od lekovitog bilja, te tinkture i tonici, a nadaleko je čuven i koviljski liker od zelenih oraha.

Prema predanju, ulogu osnivača manastira imao je Sveti Sava, ali o tome nema istorijskih izvora. Manastir datira iz XIII veka a glavna crkva kakva je danas postoji od XVII veka. Podignut je u čast Svetih arhanđela MIhaila i Gavrila, a pod zaštitom države je od 1949. godine.

Manastir ima hor koji neguje vizantijsko pojanje. Od 2004. godine odredište je mladih koji traže pomoć u lečenju od narkomanije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Za to vreme vojvotkinja od Kornvola boraviće u Sremskim Karlovciam, gde će biti gošća događaja "Food is great" na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvodačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track