NASILJEM DO PRAVA NA PRAVNOM: Studenti se potukli sa dekanom!
Foto: Tanjug / Rade Prelić

Protest nezadovoljnih akademaca

NASILJEM DO PRAVA NA PRAVNOM: Studenti se potukli sa dekanom!

Društvo -
Profesori i osoblje Pravnog fakulteta fizički su napali studentkinje i studente u blokadi koja traje već 5 dana, tako što su ih tukli i vukli uz najteže pretnje i uvrede, tvrde studenti koji blokiraju Pravni fakultet

BEOGRAD - Studenti koji blokiraju Pravni fakultet već nekoliko dana, tvrde da je jutros oko 8 sati došlo do fizičkog obračuna sa dekanom prof. dr Simom Avramovićem i da poseduju i snimak čitavog događaja. S druge strane uprava je saopštila da je manja grupa studenata, među kojma i nekolicina s drugih fakulteta, pokušala jutros da onemogući redovnu nastavu.

"I pored toga sto je Uprava fakulteta prihvatila zahteve studenata koji nisu u suprotnosti s propisima i realnim mogućnostima fakulteta i razgovora vođenih na zboru studenata u petak, 9. oktobra, ova grupa nije fizički dozvolila studentima prve godine da prisustvuju redovnoj nastavi. Nakon dolaska profesora predmetne nastave, dekana i članova Uprave fakulteta, studentima je omogućeno da prisustvuju redovnim predavanjima. Nastava i vežbe u ostalim amfiteatrima redovno se održavaju", saopštio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, dok studenti imaju svoju verziju događaja.

"Profesori i osoblje Pravnog fakulteta fizički su napali studentkinje i studente u blokadi koja traje već 5 dana, tako što su ih tukli i vukli uz najteže pretnje i uvrede. Studenti i studentkinje u blokadi najoštrije osuđuju fizičko obračunavanje, koja je ujedno i manifestacija slabosti njihovih argumenata, u toku mirne blokade. Mi smo akademska zajednica i ovakav način rešavanja spora je nedopustiv", tvrde predstavnici studenata i dodaju da ih je fizički napao dekan lično.

"U fizičkom obračunu na studente su učestvovali lično dekan, potparol fakulteta, sekretar i članovi obezbeđenja kao i šalterski radnici uz nekoliko nepoznatih lica", objašnjavaju studenti.

Studenti su trenutno ispred fakulteta, jer, kako kažu, ne žele da provociraju dalje incidente. Jedna grupa je od petka uveče spavala na fakultetu.

Podsetimo, studenti imaju devet zahteva, između ostalog da se smanji cena boda za prenete ispite, otključavanje predmeta i oktobar dva, dok uprava fakulteta tvrdi da su neki od tih zahteva već ispunjeni, a da za druge postoje zakonska ograničenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track