ISIS DŽELAT PROMENIO IDENTITET: Glavoseča iz Sirije slobodno šetao po Srbiji!

Velika opasnost od brutalnog ubice

ISIS DŽELAT PROMENIO IDENTITET: Glavoseča iz Sirije slobodno šetao po Srbiji!

Društvo -
Lavdrim Muhadžeri, koji je dečaku odsekao glavu i iz ručnog bacača ubio zarobljenika, boravio mesec dana u našoj zemlji s lažnim pasošem predstavljajući se kao Boban Depić

BEOGRAD - Lavdrim Muhadžeri (25) iz Kačanika na Kosovu, ozloglašeni dželat Islamske države koji je sekao glave čak i deci, s lažnim pasošem na ime Bobana Depića mesec dana se šetao po Srbiji.Ovu informaciju otkrio je kosovski portal Tesheshi, a preneli su je skoro svi albanski mediji. Surovi Muhadžeri poznat je po slikama na kojima nožem odseca glavu sirijskom dečaku i potom je ponosno drži u ruci s porukom „Alahu ekber“.

Te užasne slike objavio je sam Muhadžeri na svom profilu na Fejsbuku, hvaleći se monstruoznim zločinom koji je počinio. Ubrzo nakon toga objavljen je i jeziv snimak na kome ovaj izopačeni terorista iz ručnog bacača puca na nemoćnog zarobljenika. Inače, Muhadžeri se nalazi i na Interpolovoj poternici.

Voli da pozira... Muhadžeri  u Siriji
Voli da pozira... Muhadžeri u Siriji

Uzimaju srpska imena

On je u intervjuu za Gazeta Ditu iz Tirane 2. avgusta 2014. rekao da nije uradio ništa više nego što su radili pripadnici OVK tokom rata na Kosovu 1999. godine onima koji su Srbima odavali informacije, te da „će obezglaviti svakog onog ko izda“.- Sasvim je moguće da je Muhadžeri boravio u Srbiji, jer su mnogi uticajni militanti Islamske države i ranije nesmetano putovali po Srbiji, Makedoniji... Oni uzimaju srpska ili hrvatska imena, budući da imena u islamističkom svetu nisu deo osnovnog identiteta, i briju bradu kako ih ne bi prepoznali kao džihadiste. Zemlje posećuju iz nekoliko razloga. To može biti obuka džihadista, učvršćivanje postojeće mreže IS u toj zemlji, prenošenje neke važne informacije ili davanje signala za konkretnu akciju - priča za Kurir Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma.
Zlotvor... Lavdrim Muhadžeri zverski ubija dečaka
Zlotvor... Lavdrim Muhadžeri zverski ubija dečaka

Iako su se više puta pojavljivale informacije da je Muhadžeri poginuo, on je to lično demantovao, a Galijašević objašnjava da se takve vesti plasiraju kad god neko postane posebno uticajan u režimu Islamske države. Tako je objavljeno i za Muhadžerijeve saborce, kosovske Albance Bekima Mulolija, braću Valon i Hašima, kao i Basrija Sulejmanija, za koje se veruje da su i dalje živi i aktivni na ovim prostorima.

Pretnja

- To jeste pretnja po sistem bezbednosti Srbije i drugih zemalja regiona. Zato je neophodno da službe bezbednosti postupaju s najvećim oprezom, imajući uvid o povratnicima s ratišta, a na državama je da vode krivične postupke protiv svih onih koji si učestvovali u borbama u stranim zemljama - ističe vojni analitičar Aleksandar Radić.

AlarmantnoNA KOSMET DOŠLO 120 DŽIHADISTANa Kosovu i Metohiji trenutno se nalazi oko 120 osoba, povratnika iz takozvane Islamske države, izjavio je portparol kosovske policije Baki Keljani. Reč je o osobama koje su od 2011. godine učestvovale u borbama u Siriji i Iraku na strani IS, naveo je prištinski list Zeri. Izvori lista kažu da institucije, uključujući i kosovsku policiju, kosovsku obaveštajnu agenciju i druge relevantne mehanizme, detaljno prate aktivnosti osoba s Kosova, koje su u različitim periodima bile u Siriji i Iraku, a koje su se vratile na Kosovo. Na Kosovu su mere bezbednosti podignute na viši nivo posle napada u Parizu.

Balkan ugroženHRVATI U PRIPRAVNOSTIHrvatske obaveštajne službe prate razvoj situacije u regionu i na najvećem su stepenu pripravnosti, a to uključuje i saradnju s obaveštajnim službama iz drugih zemalja. Tamošnji mediji upozoravaju da su i balkanske zemlje ugrožene i da su poruke džihadista zapravo „objava rata“. Kako tvrde, najugroženiji su BiH, Kosmet i Albanija, a cilj ISIS je da razore koncept zajedničkog suživota muslimana i hrišćana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track