ISIS PRETI: Džihadisti na listu za pokolj, posle Turske, stavili i Srbiju!

Teroristi obelodanili krvničku mapu

ISIS PRETI: Džihadisti na listu za pokolj, posle Turske, stavili i Srbiju!

Društvo -

Islamisti su naveli sedam zemalja Evrope u kojima imaju jaka uporišta, dok je naša zemlja u grupi onih u kojima im uticaj jača, a time i opasnost po stanovništvo

Nakon stravičnog terorističkog napada u Istanbulu, Islamska država je obelodanila mapu sveta sa obeležjima zemalja u kojima bujaju njihove ćelije, odnosno država u kojima su mogući napadi džihadista ili su se, kao u slučaju Francuske, Belgije i Turske, već desili.

Prema toj mapi, koju je objavio britanski Dejli miror, Srbija je zemlja povećanog rizika od napada krvnika ISIS.Domaći vojni analitičari i stručnjaci za bezbednost ukazuju na prekopotrebnu saradnju Srbije sa stranim službama koje imaju veće resurse kako bi utvrdili stepen opasnosti jer, kako kažu, ima velikog razloga za oprez.Islamisti su naveli sedam zemalja Evrope u kojima imaju jaka uporišta, dok je naša zemlja u grupi onih u kojima im uticaj jača, a time i opasnost po stanovništvo.Džihadisti Siriju i Irak navode pod svoju teritoriju, dok Libiju, Avganistan, Egipat, Jemen, Somaliju, Nigeriju, Čečeniju i Filipine vide kao gotovo svršenu stvar za njih u smislu onih koje su na redu za osvajanje.Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ukazuje koje su moguće mete, kao i da smo već imali problema sa islamskim fanaticima.- Povećan rizik znači da su im već određene mete, a to mogu biti ambasade, strana privredna preduzeća... Ne treba zaboraviti da je srpski narod bio prva meta Al Kaide devedesetih godina. To su sve razlozi koji čine da se i te kako provere ovakva upozorenje iz stranih medija - poručuje Dragišić, koji veruje da se tim povodom već uveliko nešto i preduzelo.- Građani treba da veruju svojoj državi jer imamo respektivan obaveštajni sistem, naše službe prate šta se dešava i prate se određeni pripadnici terorističkih organizacija - kaže on.Policijski ekspert u penziji Marko Nicović navodi da je važno da Srbija razmenjuje informacije s velikim obaveštajnim službama u Americi, Evropi i Rusiji.- Te službe pokrivaju elektronsku međusobnu komunikaciju tih grupacija - objašnjava on i dodaje da bezbednosne mere podrazumevaju angažovanje policije koja mora pred održavanje nekog većeg skupa da dobije informacije iz podzemlja da li se nešto dešava.Direktor Vojnobezbednosne agencije, brigadni general Petar Cvetković, nije bio u mogućnosti da nam odgovori na pitanje da li će Srbija pojačati mere opreza. Ni ministar policije Nebojša Stefanović juče nije odgovarao na naše poruke po ovom pitanju.

Ko su krvnici iz IstanbulaBOMBAŠI IZ RUSIJE, UZBEKISTANA I KIRGISTANATrojica bombaša samoubica koja su izvela napad na aerodromu u Istanbulu, usmrtivši 42 osobe, jesu iz Rusije, Uzbekistana i Kirgistana, izjavio je neimenovani turski zvaničnik, preneo je Rojters. To potvrđuje upozorenja analitičara da Islamska država sve češće za svoje krvave napade koristi borce iz inostranstva. Procenjuje se da s Balkana (BiH, Crne Gore, Srbije, Albanije) u redovima IS ima preko 1.000 boraca. Deo njih se vratio s ratišta u Siriji i Iraku i od njih preti najveća opasnost. Turska policija je juče uhapsila 13 osoba, među kojima troje stranih državljana, u vezi s napadom u Istanbulu.

Aleksandar RadićMAPA DEFINIŠE REALNO STANJE STVARIVojni analitičar Aleksandar Radić tvrdi da je mapa koju je navodno objavio ISIS i precizna definicija stanja stvari u svetu kad je terorizam u pitanju.- Srbija jeste zemlja povećanog rizika. Nismo epicentar zbivanja, ali to ne znači da rizik ne postoji. Važno je kontaktirati sa stranim službama koje imaju pristup i resurse da prate situaciju na Bliskom i Srednjem istoku - kaže Radić i dodaje da se na rizičnim skupovima u Srbiji preduzimaju mere fizičkog obezbeđenja, ali da se u praksi pokazalo da kad teroristi odluče da krenu u akciju, „tad bude kasno“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track