ISTORIČAR ČEDOMIR ANTIĆ: Srpskom narodu stalno se umanjuju prava
Foto: Dado Đilas

U 9 susednih i okolnih zemalja živi 1,75 miliona Srba

ISTORIČAR ČEDOMIR ANTIĆ: Srpskom narodu stalno se umanjuju prava

Društvo -

BEOGRAD - Srpski narod u regionu suočen je sa povećanim pritiscima i stalnim umanjenjem političkih prava, te je neophodna promena zvanične politike Srbije i njena veća ulaganja u projekte, navodi se u osmom izveštaju udruženja građana Napredni klub.

Predsednik kluba istoričara Čedomir Antić kaže da u regionu, u devet susednih i okolnih zemalja živi 1,75 miliona Srba i da je njihov položaj najlošiji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a da se napredak u ostvarivanju prava vidi u Rumuniji i Mađarskoj. On kaže da je u BiH u toku najveća i najorganizovanija kampanja čiji je cilj umanjenje ovlašćenja Republike Srpske, njeno ukidanje i asimilacija srpskog naroda, te da napadi katoličke crkve i islamske zajednice, zvaničnika Bošnjaka i Hrvata nikada nisu bili tako izraženi od završetka rata 1990-ih godina.

Antić dodaje da postoji obrazac iz Vašingtona i Brisela kojima se umanjuju prava garantovana Srbima Dejtonskim sporazumom, prava u pravosuđu, te da se sada, posle tri godine, objavljuju rezultati popisa stanovništva, a da je cilj da dođe do promene Ustava.

U Hrvatskoj su, naglašava Antić, prava Srba na papiru velika, ali da u praksi nije tako, te da je hrvatsko društvo značajno radikalizovano posle pobede HDZ-a na prošlom izborima."Udvostručen je broj incidenata na nacionalnoj osnovi u 2015. godine u odnosu na godinu dana ranije", naglasio je Antić i dodao da je hrvatsko društvo duboko podeljeno, a da se zvaničnici dodvoravaju hrvatskom nacionalizmu.

Prava Srba u Crnoj Gori, kako kaže, dodatno su umanjena tokom prethodnih godina i oni u toj zemlji nemaju pravo nacionalne manjine.Kako se navodi u izveštaju, Srbima u Makedoniji kolektivna prava stagniraju, dok su verski i dalje osporeni od strane države, dok je na Kosovu srpski narod i dalje obespravljen, ugrožena su njegova kulturna i prosvetna prava, a česti su i napadi na Srbe.

U Albaniji i Sloveniji srpski narod nema status nacinalne manjine, dok je napredak u ostvarivanju prava primetan samo u Rumuniji i Mađarskoj gde su Srbi stara dijaspora."Ne vidim da će biti promene u pravima Srba u regionu ukoliko se ne promeni zvanična politika Srbije. Srbija ima ustavnu obavezu da štiti Srbe u regionu i dijasporu uopšte", rekao je Antić i dodao da se moraju povećati izdvajanja za finansiranje Srba u regionu.On kao primer velikih ulaganja naveo Hrvatsku koja izdvaja velika sredstva za projekte Hrvata u Bosni ili Mađarsku za projekte Mađara na severu Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track