IVICA DAČIĆ: Srbija će zatvoriti granice za migrante!

Ministar spoljnih poslova najavio za Kurir

IVICA DAČIĆ: Srbija će zatvoriti granice za migrante!

Društvo -
Ukoliko Austrija početkom marta spusti rampu za sve izbeglice, kao što je rekao Sebastijan Kurc, to će biti naš odgovor, kaže ministar spoljnih poslova

BEOGRAD - Sve je realnija mogućnost da Srbija oko 1. marta zatvori granice za migrante koji dolaze iz ratnih zona Bliskog istoka!Ovo je za Kurir potvrdio i Ivica Dačić odgovarajući na pitanje šta će naša zemlja preduzeti ukoliko se Austrija, koja je zasad maksimalno pooštrila mere i smanjila prijem izbeglica, odluči da realizuje najavljeni potez „spuštanja rampe“.

- Naš odgovor će biti zatvaranje granica - kazao je ministar spoljnih poslova Srbije.I Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kaže da će se Srbija tokom izbegličke krize ponašati u skladu s postupcima Austrije.Vulin potvrđuje- Kako se ponaša Austrija, tako će se ponašati i Srbija - naveo je Vulin.Analitičar Dragomir Anđelković ističe da je potez koji je Dačić najavio neminovan:- Čim Austrija zatvori granice, istog momenta ih i mi moramo hermetički zatvoriti, inače će svi migranti ostati zarobljeni na našoj teritoriji i neće imati gde, hteli oni to ili ne. Preplaviće nas. Smatram da i pre Austrije moramo da počnemo tiho i neformalno da usporavamo proces ulaska migranata na našu teritoriju.Inače, Austrija oštrije mere u prijemu izbeglica obrazlaže činjenicom da ta država spada u najopterećenije članice EU, te da je dostigla svoje granice izdržljivosti. Tako je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc naglasio da se njegova zemlja približava maksimalnoj kvoti izbeglica za ovu godinu i da nakon toga planira da zatvori granicu za sve migrante, što bi moglo da se desi za manje od mesec dana, odnosno oko 1. marta.Žan-Klod Junker, predsednik EK, kazao je da mu se ne sviđaju odluka Austrije:- Evropska komisija će ispitati da li su te mere u skladu sa evropskim zakonodavstvom.Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos uputio je juče pismo austrijskoj vladi u kojem upozorava da je odluka vlasti u Beču o dnevnom ograničenju za prihvat izbeglica u suprotnosti sa zakonima EU.Sprečiti sukobe na BalkanuInače, osim Srbije, primer Austrije sledi i Slovenija, koja je donela više restriktivnih mera za smanjivanje priliva izbeglica, a takođe je odlučila da će ubuduće granicu s Hrvatskom štititi uz pomoć vojske.Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je u Briselu da je nužno na makedonsko-grčkoj granici postaviti „drugu liniju odbrane od ilegalne imigracije“ da ne bi došlo do zatvaranja granica i sukoba na Balkanu.I bugarski parlament odobrio je veća ovlašćenja za vojsku, dok Mađarska saopštava da neće moći da izbegne podizanje ograde na granici s Rumunijom. Ta zemlja je najavila zatvaranje tri železnička prelaza s Hrvatskom na 30 dana, počevši od nedelje.

Ovo će biti balkanska ruta 1. Makedonska policija prebacivaće izbeglice vozom do Preševa

2. Preuzimaće ih srpska policija i prevoziti do Šida

3. Od granice sa srbijom, hrvatska policija ih sprovodi do Dopove

4. Odatle će ih Slovenačka policija pratiti do Austrije

Dogovor u Zagrebu samo za odabrane

Šefovi policija zemalja duž balkanske izbegličke rute dogovorili su se juče u Zagrebu da će na makedonsko-grčkoj granici vršiti zajedničku profilaciju i registraciju izbeglica koje preko tih zemalja pokušavaju da dođu do EU. Sprovođenje dogovora odmah počinje, a preko teritorije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije moći će da prolaze samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja i biće organizovano prevožene do Austrije.Svi će slediti Austriju Cela EU zatvara granice?

Primer Austrije, koja bi prva mogla da zatvori granice za migrante, vrlo lako bi mogle da slede i sve preostale članice EU, nezvanično se može čuti u krugovima oko Evropske komisije. U tom slučaju države EU bi granice zatvorile postepeno, i to tako što se najpre ne bi propuštale izbeglice iz Iraka, zatim iz Avganistana, a na kraju i iz Sirije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track