IZBOR MEĐU 10 KANDIDATA: Tomo Zorić u trci za direktora Agencije za borbu protiv korupcije
Foto: Marina Lopičić

IZBOR MEĐU 10 KANDIDATA: Tomo Zorić u trci za direktora Agencije za borbu protiv korupcije

Društvo -

BEOGRAD - Jedan od desetak kandidata za novog direktora Agencija za borbu protiv korupcije je sekretar Državnog veća tuzilaca Tomo Zorić.

Zorić je široj javnosti poznat kao nekadašnji portparol specijalnog tužilaštva, a kasnije i Republičkog javnog tužilaštva.

Inače među desetak prijavljenih kandidata su i bivši pomoćnik ministra pravde Ljiljana Blagojević, koja trenutno radi kao gradski pravobranilac, kao i bivši državni sekretar ministarstva pravde Biljana Pavlović.

Kandidat je i bivši savetnik u Ministarstvu pravde Mirajana Mihajlović koja sada radi kao sudija za prekršaje.

Dosadašnja direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić podnela je 20. decembra ostavku na tu funkciju zbog imenovanja za sudiju Ustavnog suda Srbije.

Novi direktor Agencije bira se na mandat od pet godina.Inače rok za podnošenje prijava na konkurs za izbor direktora Agencije istekao je u petak, 11. januara, ali će konačan broj prijava biti poznat danas popodne zbog eventualnog prijema prijava koje su poslate putem pošte.

U skladu Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije, direktora bira Odbor Agencije.Na konkurs se može prijaviti punoletan državljanin Srbije, kome ranije nije prestajao radni odnos u državnom organu zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa i koji nije osuđivan na kaznu zatvora od najmanje šest meseci.

Kandidat mora da ima završen pravni fakultet i najmanje devet godina radnog iskustva, da nije osuđen za krivično delo koje ga čini nedostojnim za vršenje funkcije direktora, te da nije član političke stranke, odnosno političkog subjekta.

U javnom pozivu se navodi da su poslovi direktora da predstavlja Agenciju, rukovodi radom, organizuje i obezbeđuje zakonito i efikasno obavljanje poslova Agencije, donosi odluke o povredi Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i izriče mere u skladu sa tim zakonom.

Kako je navedeno, posao direktora je i da daje mišljenja i uputstva za sprovođenje Zakona o Agenciji, priprema godišnji izveštaj o radu Agencije, izrađuje predlog budžetskih sredstava za rad Agencije, donosi opšte i pojedinačne akte, odlučuje o pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih u Agenciji, sprovodi odluke Odbora...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track