IZBORNI PREDMET: Romski jezik u 40 osnovnih škola širom Srbije
Foto: Shutter

U toku anketiranje učenika o zainteresovanosti

IZBORNI PREDMET: Romski jezik u 40 osnovnih škola širom Srbije

Društvo -

BEOGRAD - Mnoge osnovne škole u Srbiji već su uvele romski jezik kao izborni predmet, a anketiranje učenika o zainteresovanosti i dalje se nastavlja.

Problem na terenu predstavlja loš odziv roditelja na anketiranje o zainteresovanosti, ali i nedovoljan broj nastavnika. To se danas moglo čuti na promociji projekta "Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole u Srbiji", koji finansira EU, a koji će trajati 20 meseci.

Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture će se realizovati u najmanje 40 škola u kojima se nastava sprovodi na srpskom jeziku ili jeziku druge nacionalne manjine u Srbiji, dok će polaznici izbornog predmeta biti učenici romske nacionalnosti i svi drugi zainteresovani učenici.

Predstavnica ministarstva prosvete Jasminka Peruničić Alen rekla je da je tokom prošle godine organizovan kurs za nastavnike romskog jezika i da je sertifikate dobilo 23 polaznika, koji su imali već završene nastavničke fakultete. Ministarstvo je, kako kaže, uputilo dopis svim školskim upravama da se anketiraju roditelji i prikupe podaci o zainteresovanosti za uvođenje romskog kao izbornog predmeta u školama.

Kriterijum za uvođenje je minimum 15 učenika u odeljenju, a za uvođenje tog izabranog predmeta izjasnilo se 2.500 učenika. " U više od 10 škola uveden je romski kao izborni predmet i to u školskim upravama Leskovac, Niš, Beograd, Zrenjanin", rekla je Peruničić Alen .

Ona je dodala da se ministarstvu u oktobru i novembru, već kada je počela školska godina, javilo šest škola koje su imale manje od 15 učenika, a želele su da uvedu izborni predmet- što im je dozvoljeno. Ona je dodala da je još najmanje 15 škola izrazilo želju za uvođenjem, ali da nisu imali nastavni kadar.

Predstavnik delegacije EU u Srbiji Nikola Bizel rekao je da mnogo toga još treba uraditi da bi standard i život Roma bili na zadovoljavajućem nivou, kao i da će integracija Roma u društvo biti jedna o važnih delova priključenja Srbije EU, o čemu će se razmatrati u okviru poglavlja 23.

Koordinator projekta Ljuan Koko rekao je da će tokom projekta biti nabavljen i nastavni materijal za predmet Rimski jezik sa elementima nacionalne kulture i to bukvar, čitanka, slikovnica, radna sveska i Vodič za nastavnike romskog jezika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track