JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Operativni plan za izbeglice biće gotov do kraja nedelje
Foto: AP

Poglavlje 24

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Operativni plan za izbeglice biće gotov do kraja nedelje

Društvo -
Politika migracija i azila nalazi se u poglavlju 24. U međuvremenu je eskalirao problem sa migracijama, pa nas je EK zamolila da pripremimo operativni plan za migracije, koji sadrži urgentne potrebe za suočavanjue sa ovim problemom, kaže ministarka zadužena za evropske integracije

BEOGRAD - Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović najavila je da će operativni plan za izbeglice, koji priprema Komesarijat za izbeglice i migracije, biti gotov do kraja sedmice i prosleđen Evropskoj komisiji.

"Politika migracija i azila nalazi se u poglavlju 24. Merilo za otvaranje ovog poglavlja je akcioni plan, što smo i učinili. U međuvremenu je eskalirao problem sa migracijama, pa nas je EK zamolila da pripremimo operativni plan za migracije, koji sadrži urgentne potrebe za suočavanjue sa ovim problemom. Taj plan pripema Komesarijat za izbeglice i migracije i biće gotov do kraja nedelje kada će biti prosleđen EK", rekla je Joksimović za današnje "Novosti".

Ministarka je rekla da Srbija pokazuje kapacitete za suočavanje sa izazovom koji potresa najveći deo evropskog kontinenta, ocenjujući i da je pitanje migracija vrlo kompleksno da bi se tretiralo kao pitanje tehničke ili proceduralne prirode.

"Rešavanje problema zahteva humanitarno i političko delovanje u kome svi zajedno treba da pokažemo jedinstvo, zajednički pristup i odgovornost", smatra Joksimović koja je dodala da je to bila i jedna od tema njenog sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom. Ona je precizirala da je na sastanku razgovarano o modalitetima pomoći EU i razmatrani načini za apliciranje za sredstva za migrante.

"Već smo pokazali odgvornost za rešavanje ovog problema što je i ambasaor Devenport potvrdio iznevši stav da je EU impresionirana organizacijom prihvata ilegalnih imigranata od strane Vlade i nadležnih sluzbi nase zemlje", rekla je Joksimović dodajući da očekuje još konkretniju pomoć EU posebno u finansijskom pogledu.

Joksimović i Devenport ocenili su juče da veliki priliv migranata u Evropu i Srbiju, kao tranzitnu zemlju, potvrđuje stav o neophodnosti zajedničkog pristupa u rešavanju ovog problema. Joksimović i Devenport su se saglasili da je važno da Srbija definiše načine za rešavanje ovog problema i šta sve može da uradi uz pomoću EU, saopšteno je iz kabineta ministarke.

( Tanjug/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track