JANKOVIĆ: Grad mora da poštuje Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča
Foto: Fonet

Reagovanje na sramno ponašanja vozača GSP

JANKOVIĆ: Grad mora da poštuje Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča

Društvo -
BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je danas Grad Beograd i lokalne samouprave da poštuju Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča, kako bi svim ljudima omogućili poštovanje osnovnih ljudskih prava među kojima je i pravo na kretanje.

Jaković je reagovala zbog učestalih neprijatnosti koje doživljavaju slepe i slabovide osobe, kojima se neretko ne dozvoljava da sa psom vodičem udju u autobus, prodavnicu ili restoran.

Poverenica je podsetila da je Skupština Srbije 20. marta 2015. godine donela Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča u kome se navodi da "osoba koja se kreće uz pomoć psa vodiča ima pravo na korišćenje svih prevoznih sredstava u javnom prevozu, uključujući i zadržavanje na svim prostorima koji su predviđeni za putnike".

"Pravo na kretanje uz pomoć psa vodiča podrazumeva slobodan pristup i kretanje u javnom prevozu, objektima i površinama u javnoj upotrebi, u radnom i drugom prostoru", navodi se u saopštenju.

Vesna Nestorović najpre je napadnuta juče popodne oko 16 časova kada je vozač zbog ulaska psa vodiča Astora u autobus ugasio vozilo i isterao više od 100 putnika na ulicu, a incident sa GSP-om se ponovio i danas kada je vozač zaustavio tramvaj i naredio joj da izeđe.

Inače, Vesna Nestorović nije prvi put napadnuta, ona je krajem novembra ove godine doživela napad iz čista mira na stajalištu kod Autokomande kada je nepoznati muškarac šutnuo psa pri izlasku iz autobusa i vikao "Nek te šeta frajer, a ne džukela!".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track