JANKOVIĆ I ŠABIĆ: Lični podaci moraju da se štite!
Foto: Zorana Jevtic

Zaštitnik građana i poverenik za informacije apeluju

JANKOVIĆ I ŠABIĆ: Lični podaci moraju da se štite!

Društvo -
BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković upozorili su danas da se podaci o ličnosti moraju zaštiti, čak i kada se državni organi i tela, mediji, organizacije i pojedinci bave pojavama i osobama od nespornog interesa za javnost.

"Nema nijednog cilja, uključujući tu i transparentnost, borbu protiv korupcije i drugih oblika kriminala, koji zahteva kršenje ljudskih prava koja pripadaju svakom od nas i svaki od tih ciljeva se uspešno i efikasno može ostvariti uz puno poštovanje ljudskih prava", naveli su Šabić i Janković u zajedničkom saopštenju.

Poverenik i zaštitnik građana razgovarali su sa potpredsednikom Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije Miroslavom Milićevićem o tome i naveli da i u situacijama kada je opravdano objavljivanje imena i prezimena neke osobe nije opravdano objavljivanje kućne adrese i drugih zakonom zaštićenih podataka.

Rodoljub Šabić, Foto: Zorana Jevtić
Rodoljub Šabić, Foto: Zorana Jevtić

Oni su dodali da se i bez objavljivanja takvih podataka može ostvariti svrha izveštavanja, a Mićević je prihvatio da iz izveštaja Saveta za javnost budu uklonjene adrese stanovanja.

Poverenik i zaštitnik građana apelovali su na medije da, čak i kada državni organi i tela greškom objave lične podatke koji bi morali biti zaštićeni, takve informacije ipak ne objave iz razloga profesionalnosti, etičnosti i zaštite elementarne privatnosti i bezbednosti.

Podsetimo, televizija Pink i Informer su tokom prljave kampanje protiv vlasnika Kurira objavili adresu na kojoj stanuje Aleksandar Rodić sa porodicom. Ovaj neetičan postupak osudila je i Asocijacija medija.

Saša Janković
Saša Janković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja