JANKOVIĆ: Komunalci su parapolicijska organizacija
Foto: Fonet

Ombudsman upozorava na prekomerna ovlašćenja komunalne policije

JANKOVIĆ: Komunalci su parapolicijska organizacija

Društvo -
"Mi smo uveli parapolicijsku formaciju, komunalnu policiju, i vrlo brzo joj dajemo velika ovlašćenja, a pokazalo se da nema kapaciteta da vlada ni prethodno datim ovlašćenjima", rekao je zaštitnik građana Saša Janković

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je prvi ikada državni organ, a ovlašćenja policije da lišava slobode, u nekim slučajevima i oduzme život, su esencija države. To je najviše što država može da radi", objasnio je Janković.

On dodaje da će Skupštini Srbije poslati upozorenje da širenje ovlašćenja komunalne policije može da se vrati kao bumerang.

"Tražiću da se upotrebom fizičke sile zastane dok ne bude suštinske, a ne samo formalne spremnosti za upotrebu sile", rekao je Janković.

Zaštitnik građana je zbog ranijeg nezakonitog postupanja komunalne policije zatgražio smenu načelnika te službe.

Kako objašnjava Janković razlozi za takvim zahtevom su primena fizičke sile bez zakonske osnove, pretnja oštećenjem opreme, to jest imovine, oduzimanje fotoaparata i mobilnih telefona, brisanje materijala... i sve to u prisustvu načelnika Nikole Ristića.

Ombudsman objašnjava da je posle preporuke da se Ristić razreši dužnosti, Grad dao zbunjujuće odgovore.

"Rekli su da će preispitati moje primedbe. Ja ne dajem primedbe, već po zakonu utvrđujem propuste. Gradonačelnik se izvinio zbog ponašanja komunalnih policajaca, što je dobro, ali se dodaje i da će se načelniku komunalne policije dati prilika da otkloni sve sumnje u ispravnost postupanja. Nema više sumnji koje treba da se otklone, nepravilnosti su utvrđene", objašnjava Janković.

Razrešenje ministra odbrane Bratislava Gašića, čiju smenu je zaštitnik građana tražio posle incidenta na Paradi ponosa kada je pretučen Andrej Vučić, Janković vidi kao dobru stvar kojom se pokazuje odgovornost za javno delo.

"Bez obzira na sve detalje, dobro je što se ipak pokazuje odgovornost za javno delo. Svima je jasno, bez obzira da li je na najjasniji način ili najdirektnije pokazano, ali suštinski je jasno da za nepoštovanje zakona na javnoj funkciji sledi odgovornost. Ishod je na kraju pozitivan", kaže ombudsman.

Međutim, on upozorava da smena Gašića za sistem ne znači ništa, ukoliko neki drugi nastave da rade mimo zakona i oglušuju se o preporuke i obevezujuće odluke kontorlnih organa.

"Smena jednog čoveka ne znači ništa, već bi bila ironično nekorektna prema tom čoveku, ako sve nastavi da se odvija po starom. Zakon mora da se poštuje", napominje Janković za N1.

Dodaje da su "naši propisi izuzetno dobro u odnosu na to kakva nam je realnost" i da je samo potrebno da se primenjuju pravilno i podjednako na sve građane, što kako kaže, nije uvek slučaj.

Kao primer Janković navodi gašenje Agencije za privatizaciju oi tvaranje Agencije za sporove u privatizaciji, iako tu oblast i problematiku već reguliše javno pravobranilaštvo.

Kako kaže, u tom slučaju nema nikakve racionalizacije u javnom sektoru, već dupliranje organa i zaposlenih.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track