JEZIVA TORTURA: Muž me je davio pred decom
Foto: Shutterstock

Beograđanka M. Ž. tri godine trpela nasilje

JEZIVA TORTURA: Muž me je davio pred decom

Društvo -

Suprug me je bacao na pod i tukao. Svekar i svekrva su ga podržavali u tome i čak mi branili da jedem, iako sam ja jedina radila u kući

Suprug me je godinama maltretirao na sve moguće načine, a u tome su mu pomagali njegovi otac i majka. Tu torturu više nisam mogla da izdržim, pa sam utočište potražila u sigurnoj kući.Ovim rečima započinje svoju ispovest M. Ž., koja je rešila da progovori o paklu kroz koji je prošla kako bi ohrabrila i druge žene da se suprotstave nasilju koje trpe od partnera. Njena agonija je trajala tri godine.

- Trpela sam strahovito nasilje u kući, a nisam smela da se pobunim. Na vređanja od svekra sam morala da ćutim, trpim i radim, jer me je muž konstantno na to primoravao. Ako bih pokazala negodovanje, uvek je besneo, bacao me na pod, tukao, ali i davio. Čak je išao i nožem na mene. Najgore od svega je što su deca prisustvovala svakoj našoj svađi i tuči - priča M. Ž. i dodaje:

- Svekrva mi je branila da uzimam da jedem iz frižidera, a muž na to nije reagovao. Pokušavala sam, pa sam čak i našla posao dva puta, ali mi oni nisu dali da radim pod izgovorom da nema ko decu da čuva. Konstantno su mi prebacivali kako treba da vaspitavam svoju decu, ali u vaspitavanje nije bio uključen i moj muž, jer on „treba da bude odmoran kad nađe posao“.Naša sagovornica kaže da joj je sve to teško padalo, pa je sve češće izlazila iz kuće i lutala gradom ili dolazila kod rođaka. Međutim, i to je na kraju bilo problematično za njenog muža, svekra i svekrvu.- U kući bilo šta da sam radila, nikada ništa nije bilo dobro. Više nisam želela i nisam mogla da boravim tu, išla sam sa decom bez dinara u džepu i šetala ulicama... Branili su mi da idem kod oca i sestre, pa sam se krila, a posle, kada su saznali, stalno su mi govorili da onda odem i živim tamo. Svekar mi je pretio da će mi uzeti decu, da je moj muž lud i može da me ubije jer sam ja uvek kriva za sve - navodi M. Ž.

Poruka ženamaNE TRPITE NASILJENaša sagovornica je utočište pronašla u sigurnoj kući, gde se nalazi već nekoliko meseci, a uveliko planira da otpočne novi život.- Ja sam iz straha, zbog cele situacije, zatražila pomoć Centra za socijalni rad i sigurne kuće. Svakoj ženi bih savetovala da ne trpi nasilje, već da odmah reaguje i nešto preduzme. Nasilje se ne sme trpeti, jer postoji opasnost da jednog dana bude prekasno - navodi ona.

BOBAN KAROVIĆ
Dnevne novine Kurir pokrenule su akciju "Stop nasilju" u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i sigurnom kućom. Akciju su podržale i brojne javne ličnosti, a u kampanji Kurira učestvovale su košarkašica Milica Dabović, glumica Kalina Kovačević, novinarka Nataša Miljković i pevačica Seka Aleksić. CECA RAŽNATOVIĆ: Prijavi nasilnika, ko god to bio...
Ovo je poruka PRETUČENE SEKE ALEKSIĆ: Izlaz postoji, potraži ga!
KALINA KOVAČEVIĆ: Nisi ničije vlasništvo!
Dabović: Prvi udarac nikada nije poslednji!
Novinarka Nataša Miljković je prihvatila da za potrebe kampanje odigra ulogu žrtve porodičnog nasilja i pošalje poruku svima koji ga trpe. "Ne čekaj da bude kasno! Ja sam Nataša Miljković i podržavam akciju Kurira. Stop nasilju", jasno je rekla naša poznata novinarka.
Ovim putem vas obaveštavamo da su u cilju sprečavanja nasilja svake vrste otvoreni i dežurni telefonski brojevi na koje svi građani ANONIMNO mogu da prijave nasilnike. BESPLATNI BROJ: 0800-011-011 (radnim danima od 10 do 19 sati) 011/3291-440, 011/2441-521, 011/2456-404 (radnim danima od 10 do 19 sati) 062/304-560 (vikendom i noću od 19 do 10 sati) 192 (MUP) 194 (HITNA POMOĆ) Sigurne kuće: Beograd (3) Kragujevac Niš Vranje Smederevo Pančevo Zrenjanin Novi Sad Sombor Sremska Mitrovica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track