JEZIVO: Kad zakona nema, vračare kolo vode!
Foto: Shutter

Problemi s aktom o nestalim bebama

JEZIVO: Kad zakona nema, vračare kolo vode!

Društvo -
Očajni roditelji, čekajući pomoć države, na sve načine pokušavaju da pronađu svoju ukradenu decu, pa se obraćaju i vidovnjacima, koji im uzimaju i do 300 evra za otkrivanje

BEOGRAD - Država je još jednom izneverila roditelje koji sumnjaju da su im deca nakon rođenja ukradena iz porodilišta!Naime, iako su ministri zdravlja i pravde Zlatibor Lončar i Nikola Selaković obećali da će specijalni zakon o nestalim bebama biti donet do kraja maja, na njegovo usvajanje se još uvek čeka. Ovim je, inače, potvrđeno pisanje Kurira da će rok biti probijen, te da posao dodatno otežava to što će Srbija biti jedina na svetu koja će doneti ovakav akt, što znači da radna grupa za pisanje zakona ispred sebe nema model po kom bi mogla da sastavi svoj predlog.Usaglašeni stavoviIpak, u Ministarstvu pravde su optimisti i uveravaju da će u najkraćem roku pred javnost izaći s nacrtom zakona.- Radna grupa, koju čine predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, zdravlja i pravde, pravobranilaštva i javnog tužilaštva, te sudija i tužilaca, kao i dva udruženja roditelja, sastala se prošle srede. Dogovoreno je da do sledećeg sastanka svi članovi pripreme konkretne predloge koji bi mogli biti deo zakona - kažu oni i dodaju da će posle usaglašavanja tih predloga nakon sledećeg sastanka biti pripremljen prvi nacrt zakona.U Ministarstvu zdravlja kažu da su delegirali članove za radnu grupu za izradu zakona:- Istovremeno, ministarstvo radi na rešavanju pitanja nestalih beba kako se takvi slučajevi u budućnosti ne bi dešavali. Očekuje se i implementacija dva pilot-projekta u beogradskim porodilištima.Međutim, dok se zakon ne usvoji, nesrećni roditelji na sve načine pokušavaju da saznaju šta se dogodilo s njihovom decom. Tako se sve više njih odlučuje da pomoć potraži kod vračara iako nema pouzdanih podataka da se makar jednom ukradenom detetu tako ušlo u trag.Unosan posao- To je unosan posao za vračare jer one tako zarađuju i do 300 evra - kaže Z. R. iz Kragujevca, čiji se rođak u očaju odlučio da pomoć potraži upravo na ovaj način.Radiša Pavlović, predsednik UO udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“, kaže da se roditelji okreću vidovnjacima zato što ih je država izneverila.

Vračara za KurirMOGU DA VIDIM GDE JE BEBA, TREBA MI KOMAD DRVETANajviše vračara ima u istočnoj i južnoj Srbiji, a novinar Kurira kontaktirao je s jednom od poznatijih i zamolio je za pomoć u nalaženju navodno ukradene bebe njegovih prijatelja.- Ja mogu da vidim gde je ukradena beba - priča O. N. i objašnjava šta joj je sve potrebno za rad.- Treba samo da se donese beleg (stvar) od majke, mali komad drveta s kućnog praga, voda u beloj staklenoj flaši i 100 grama soli - kaže ona.

REAKCIJESaša Jankovićzaštitnik građanaMogu samo da izrazim žaljenje. Toliko sam o tome pričao i toliko je rečeno da nemam šta novo da dodam.Rodoljub Šabićpoverenik za informacije od javnog značajaRok za donošenje zakona je probijen, a neizvesno je koliko će docnja još trajati. Vest svakako nije dobra utoliko pre što kašnjenje zapravo traje godinama. Treba uraditi sve što se može, što pre, i to ne pro forme.Vladimir Čičarević Udruženje roditelja nestalih beba SrbijeSva ministarstva koja učestvuju u pisanju imaju veliko neznanje kad je reč o krađama beba. Oni nisu upućeni u taj problem. Mi smo sada, takoreći, opet na početku rešavanja pitanja nestalih beba.Mirjana NovokmetBeogradska gruparoditelja nestalih bebaRazočarani smo! S druge strane, u startu smo znali da će rok biti probijen jer je država sve vreme kupovala vreme, ali ne znam da li zbog neodlučnosti, ili zbog nepostojanja političke volje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track