JUGONOSTALGIJA IZ SUBOTICE: Ode Srbija iz SFRJ! Evo šta su joj bankari uradili...
Foto: Stefan Jokić

Nema više

JUGONOSTALGIJA IZ SUBOTICE: Ode Srbija iz SFRJ! Evo šta su joj bankari uradili...

Društvo -

Ona Juga se raspala zbog rata. Ova Juga se raspala zbog bankarskih rata. Blašku Gabriću, koji je stvorio mini-SFRJ, banka pleni deo teritorije na kom se nalazi „Srbija“ zato što prijatelj kom je bio žirant nije na vreme isplaćivao rate kredita

BEOGRAD - Jugoslavija bi uskoro mogla još jednom da se raspadne, ali ovoga puta ne zbog rata već zbog - bankarskog kredita!

(VIDEO) RASPADA SE I 4. MINI JUGOSLAVIJA: Prodaje se Srbija, al’ je niko neće!

Reč je o mini-Jugoslaviji, koju je Subotičanin Blaško Gabrić pre 15 godina stvorio na oko tri i po hektara svog zemljišta u ovom vojvođanskom gradu. To je bilo mesto gde su se jugonostalgičari godinama okupljali, ali onda se jednog dana kod Gabrića pojavila banka da bi zaplenila i potom prodala deo zemljišta mini-države jer njegov prijatelj, kojem je bio žirant za kredit, više nije u mogućnosti da otplaćuje mesečne rate.Cena - 70.000 evraDa stvar bude još zanimljivija, na doboš ide baš deo na kom se nalazi „Srbija“! Početna cena za „Srbiju“ je 70.000 evra, ali kupaca još uvek nema.Gabrić kaže da ga je banka o svemu kasno obavestila, odnosno tek onda kad su došli da plene imovinu. Zahtevao je da mu omoguće da on otplaćuje sporni kredit, ali mu to nisu dozvolili zato što, kako su mu rekli, „ima previše godina“. Ipak, kako kaže, neće dozvoliti da se „Srbija“ otcepi od mini-SFRJ.- Hoće da rasparčaju moju Jugoslaviju, žele da stave na doboš deo placa na kom se nalazi „Srbija“... Izgleda da nekome smeta i ova država. Ali ne, neću je dati! Neću dozvoliti da se ugasi i braniću je ako treba i do Strazbura - navodi Blaško Gabrić.Propada ideja muzejaInače, mini-Jugoslavija, koja je stvorena sa idejom da bude utočište za jugonostalgičare, trebalo je u međuvremenu da dobije hotel i starački dom, gde bi građani bivše SFRJ koji su živeli u inostranstvu mogli da provedu penzionerske dane i gde bi imali sve što im je potrebno za život. Međutim, ta ideja nije zaživela, a Gabrić je mini-državu u jednom trenutku, zbog nemogućnosti da je dalje sam održava, ponudio i vlastima u Subotici s predlogom da se tu napravi muzej na otvorenom.- Muzej bi godišnje posetio veliki broj ljudi. Znamo da su Titov muzej i Kuća cveća rentabilni, a to su muzeji samo jednog čoveka, dok bi ovo bio muzej 22 miliona Jugoslovena - zaključuje on.Teritorija mini-Jugoslavije u Subotici podeljena je po republikama kao nekadašnja Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i puna je simbola koji predstavljaju vreme Josipa Broza Tita. Godinama su se tu obeležavali rođendan i smrt čuvenog Maršala, što je privlačilo više stotina posetilaca.

Česte provaleLOPOVI ODNELI TITAMini-Jugoslavija je proteklih godina često bila i na meti lopova. Odnosili su šta su stigli, pa je tako nestala čak i bronzana bista Josipa Broza Tita. Takođe, tokom jednog pohoda lopova ukradena je i gvozdena konstrukcija za šator i uništena cirada, čime je tada, kaže Gabrić, pričinjena šteta od oko 20.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track