KAČAVENDU SELE U SRBIJU: Ovaj manastir biće njegovo novo mesto boravka?
Foto: Nemanja Pančić

KAČAVENDU SELE U SRBIJU: Ovaj manastir biće njegovo novo mesto boravka?

Društvo -

Sveti arhijerejski sinod Srpske crkve uskoro će odlučiti da li će kontroverzni bivši episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda) ostati u ovoj eparhiji ili će dobiti premeštaj u neku drugu episkopiju.

Novo mesto boravka penzionisanog vladike mogao bi biti manastir Šišatovac na Fruškoj gori.

Novi vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom zatražio je od vrha SPC da njegovog prethodnika ukloni iz Eparhije zvorničko-tuzlanske zbog navodnog kršenja kanona i necrkvene delatnosti. Sinod je, prema informacijama iz krugova bliskih Patrijaršiji, zatražio od vladike Vasilija da se izjasni o optužbama. Posle prijema njegovog odgovora, članovi Sinoda SPC odlučiće o njegovom budućem mestu boravka.

Advokat Dušan Tomić iz Sarajeva, koji je učestvovao u prikupljanju dokaza protiv bivšeg episkopa, kaže da je najizvesnije da će Vasilije biti upućen u neki od manastira na Fruškoj gori.

- Konačnu odluku doneće crkveni organi. Prema onome što mi je nezvanično potvrđeno, samo je pitanje sedmice kada će biti premešten u Šišatovac ili neki drugi sličan manastir - kaže Tomić.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Penzionisani vladika u Bijeljini i okolini ima dosta uticaja, ali on već godinama opada, posebno kod lokalnih funkcionera, poput gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića. Novi episkop, sa druge strane, dobro se usidrio i izgradio poziciju kod predsednika Dodika, visokog predstavnika za BiH Valentina Incka.

- Ostavite me, molim vas, na miru - bio je odgovor vladike Vasilija Kačavende na pitanje o mogućem premeštaju.

U krugovima bliskim crkvi rečeno je da pitanje vladike Kačavende treba, konačno, da se reši i da to rešenje ispoštuju i on i njegov naslednik, "za dobro Crkve i njenog verujućeg naroda, ne samo u Republici Srpskoj i BiH".

Odluka u interesu crkve

Pitanje mesta boravka Vasilija Kačavende trebalo bi što pre da se reši - slažu se i u sedištu SPC u Beogradu.

- Crkva bi trebalo da kaže svoju reč. Odluku, kakva god ona bila, trebalo bi da prihvate i vladika Vasilije i njegov naslednik episkop Hrizostom. To je u interesu Crkve i naroda - kažu u sedištu SPC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track