KOMUNALCI TRENIRAJU STROGOĆU: Ako su imali pravo da hapse putnicu, zašto krive snimatelja događaja?
Foto: Marina Lo

Neobičan epilog privođenja A. S., koja nije imala „bus-plus“ karticu

KOMUNALCI TRENIRAJU STROGOĆU: Ako su imali pravo da hapse putnicu, zašto krive snimatelja događaja?

Društvo -
Načelnik komunalne policije tvrdi da nisu prekoračena ovlašćenja, a njihov sindikat ističe da je nezakonito objavljen snimak na internetu. Protiv devojke će biti podnešena prekršajna prijava, dok snimatelju događaja prete krivičnom prijavom

BEOGRAD - Protiv A. S. (30), koju su komunalni policajci u petak s lisicama priveli u policijsku stanicu u Zemunu zato što se švercovala u gradskom prevozu i nije im pokazala ličnu kartu, biće podneta prekršajna prijava, a protiv N.N. lica koje je snimilo događaj sindikat komunalne policije podneće krivičnu prijavu!Osobu koja je na internetu postavila video-zapis i tako pokazala javnosti šta se dešavalo, optužuju za nezakonito snimanje i objavljivanje klipa! Ostaje nejasno zbog čega bi "snimatelj" bio gonjen ako je istina da su komunalni policajci svoju dužnost vršili shodno svojim ovlašćenjima. Takođe, "snimatelj" nije se približio na metar komunalcima, kako se vidi i na snimku te ih ni na koji način nije ometao u obavljanju dužnosti, a pravo javnosti je da zna kako "komunalci" rade. Ovaj krajnje neobičan epilog pokušao je da opravda Nikola Ristić, načelnik komunalne policije: - Kad građani odbiju da se legitimišu, policija sumnja da je razlog za to što imaju problema sa zakonom. Pošto joj je utvrđen identitet, A. S. je puštena kući i protiv nje će biti pokrenuta prekršajna prijava za ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, kao i prekršajni nalog zbog vožnje bez važeće vozne isprave - kaže Ristić:- Komunalna policija je postupila u skladu sa svojim ovlašćenjima kada je privela A. S. (30) s lisicama na rukama jer nije imala kartu u autobusu GSP, a odbila je da pokaže ličnu kartu i pokušala da pobegne. Time je prekršila zakonsku obavezu koja jasno kaže da građani moraju da nose lična dokumenta sa sobom i da se identifikuju na zahtev službenog lica. Posle incidenta joj je saopšteno da mora da bude privedena do najbliže policijske stanice radi utvrđivanja identiteta.Sindikat komunalne policije Beograda saopštio je da je A. S. privedena pošto je „bila agresivna, pružala otpor i pokidala pločicu s prezimenom komunalnom policajcu pocepavši mu deo uniforme i dugmad na košulji“.A. S. negira te tvrdnje:- Nisu mi saopštili moja prava. Samo su rekli: „Opire se“ i „Nećeš da sarađuješ, hoćeš da ti stavimo lisice“. Odgovorila sam im da nema potrebe za tim jer nisam nikome odrubila glavu. Imala sam ličnu kartu, ali nisam znala da imaju pravo da me legitimišu i nije tačno da sam htela da pobegnem. Povredili su mi ruku i pocepali jaknu, zbog čega ću protiv njih podneti prijavu.

http://www.youtube.com/watch?v=mG8kZCIyp9U

Saša JankovićSVE URAĐENO PO ZAKONUZaštitnik građana Saša Janković smatra da policajci nisu prekoračili ovlašćenja.- Prema Zakonu o komunalnoj policiji, ona je ovlašćena da upotrebi fizičku snagu, sredstva za vezivanje i gumenu palicu - kaže Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track