KAMIONI IZ SRBIJE NE MOGU U HRVATSKU: Kolona 7 kilometara! Jošš se ne zna kada će pustiti saobraćaj
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Haos na Batrovcima

KAMIONI IZ SRBIJE NE MOGU U HRVATSKU: Kolona 7 kilometara! Jošš se ne zna kada će pustiti saobraćaj

Društvo -
Od ponoći kamioni ne mogu da pređu iz Srbije u Hrvatsku, dok se putnički saobraćaj nesmetano odvija bez dužih zadržavanja
1 / 7 Foto: Tanjug

BATROVCI - Na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo danas je kolona kamiona duga oko sedam kilometara zbog potpune zabrane ulaska kamiona iz Srbije u Hrvatsku, a među njima je veliki broj sa hranom i drugom kvarljivom robom.

"Od ponoći je stupila zabrana, carina i policija Hrvatske ne dozvoljavaju ulaz kamiona, dok se putnički saobraćaj normalno odvija" rekao je šef carinske ispostave Batrovci Nenad Vukčević.

Putnički saobraćaj normalno funkcioniše na ulazu i izlazu iz Hrvatske, kao i teretni saobraćaj na ulazu u Srbiju.Kolona kamiona počinje od naplatne stanice Šid, koja se nalazi u blizini prelaza Batrovci.

Kolona je ranije bila duga 10 kilometara, ali je na pojedinim delovima sabijena u dve saobraćajne trake, rekao je Vukčević dodajući da je kolona sada duga oko šest do sedam kilometara.

On je istakao da su vozači kamiona, koji imaju naloge da moraju da pređu taj granični prelaz, primorani da čekaju i da za njih nema drugog rešenja, dok se pojedini, koji nemaju te naloge, okreću i idu ka sprsko-mađarskoj granici na Horgošu, ili nekom drugom prelazu.

Prelaz Batrovci je bio jedini granični prelaz sa Hrvatskom preko kojeg su kamioni mogli da uđu u Hrvatsku, dok su ostali ranije zatvoreni.

"Saopštenje hrvatskih kolega je bilo da su teretni saobraćaj obustavili iz razloga bezbednosti i izbegličke krize, rekao je Vukčević i napomenuo da na prelazu Batrovci nema izbeglica.

On je istakao da srpska carina ne može ništa da preduzme, s obzirom da je hrvatska strana zatvorila prelaz, kao i da se tako nešto - da kamioni toliko čekaju, nije dogodilo još od 2006. godine kada je rekonstruisan prelaz Batrovci."Ima puno kamiona sa kvarljivom robom i mi ih ne možemo pustiti preko reda jer ne mogu da uđu u Hrvatsku", napomenuo je Vukčević.

Ðorđe Borđoški, Foto TANJUG - Zoran Zestić
Ðorđe Borđoški, Foto TANJUG - Zoran Zestić

BORĐORSKI: Ne zna se kada će da puste saobraćaj

Stanica granične policije Batrovci, na prelazu sa Hrvatskom, i dalje nema informacija koliko će na tom prelazu trajati zabrana teretnog saobraćaja iz Srbije u Hrvatsku, izjavio je danas komandir te stanice Đorđe Borđoški.

"Od sinoć nismo dobili nikakve informacije o dužini primene ove mere koju su doneli pogranični organi na prelazu Bajakovo", rekao je Borđoški.

On je rekao novinarima da od ponoći kamioni ne mogu da pređu iz Srbije u Hrvatsku, dok se putnički saobraćaj nesmetano odvija bez dužih zadržavanja.

Sa druge strane, kamioni iz Hrvatske mogu da uđu u Srbiju. On je kazao da za sada nisu predviđeni nikakvi sastanci sa hrvatskom graničnom policijom koji se, inače, održavaju po potrebi ili kada jedna strana to zahteva.

"Pratimo situaciju, neki konkretni razlog zašto je prelaz za teretnjake zatvoren nisu dali ", rekao je Borđoški dodajući da se ipak može reći da glavni razlog bezbednosne prirode.

Borđoški je istakao da na prelazu Batrovci-Bajakovo nema migranata u većem broju, kao i da je reč o pojedinačnim slučajevima i manjem broju ljudi koji tu zalutaju, jer ne poznaju teren.

"Teretni saobraćaj na izlazu iz Srbije i dalje se ne odvija, a dokle će biti tako još uvek ne znamo", ponovio je Borđoški.

Foto TANJUG - Zoran Zestić
Foto TANJUG - Zoran Zestić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track