Karađorđevići svečano otvorili Konferenciju medicinske dijaspore
Foto: Zorana Jevtić

Okupljeno preko 60 predavača iz inostranstva

Karađorđevići svečano otvorili Konferenciju medicinske dijaspore

Društvo -

BEOGRAD – Njihova Kraljevska visočanstva prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina zvanično su otvorili sedmu „Konferenciju srpske medicinske dijaspore 2016“ danas u hotelu Metropol Palas u Beogradu.

Ovogodišnja konferencija okupila je preko 60 predavača iz inostranstva, među kojima su i predavači koji dolaze sa Mejo klinike i sa Harvarda. U društvu Kraljevskog para bila je i g-đa Beti Rumeliotis, sestra Princeze Katarine.Sedma „Konferencija srpske medicinske dijaspore 2016“ pokriva široko područje medicinskih nauka, iz različitih oblasti medicine, sa fokusom na endokrinologiju, kardiologiju, psihijatriju, ortopediju, onkopatologiju, pedijatrijsku hematologiju i kardiologiju. Predavači i moderatori su najistaknutiji medicinski stručnjaci iz Srbije i inostranstva.Ove godine na konferenciji učestvuje vise od pet stotina lekara. Ciljevi Konferencije su unapređenje saradnje između naših lekara i eksperata na polju medicinskih nauka iz dijaspore sa institucijama i pojedincima u Srbiji, kao i njihovo umrežavanje sa srpskom akademskom zajednicom.Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar obratio se učesnicima i gostima na svečanom otvaranju konferencije i istakao da je veoma ponosan na svoju suprugu i njenu Fondaciju, jer su po sedmi put organizovali ovu značajnu konferenciju: „Veoma sam ponosan na moju suprugu i njenu Fondaciju, što su po sedmi put organizovali Konferenciju srpske medicinske dijaspore. Drago mi je što je ovaj skup postao tradicionalan. Razmena iskustava i znanja između lekara iz Srbije i iz inostranstva ima veliki značaj i ja vam želim svaki uspeh u tome.“ – istakao je Prestolonaslednik.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina pozdravila je goste i istakla: „Mi ovde okupljeni treba da damo svoj doprinos da sistem zdravstvene zaštite u Srbiji postane bolji, efikasniji i dostupniji svim našim građanima. Ovim zajedničkim naporima donećemo bolju budućnost našoj zemlji. Vi ste potrebni ovoj zemlji, kao i vaše znanje, a naš narod vam se zahvaljuje na želji da pomognete. Srbija ima uspešnu tradiciju u medicinskim naukama. Mi imamo veoma dobre i kvalitetne lekare. Značaj međunarodne saradnje i stalnog usavršavanja je jako veliki. Htela bih da se zahvalim našim partnerima: ministru zdravlja dr Zlatiboru Lončaru, ministarstvu spoljnih poslova, kancelariji za dijasporu, medicinskim fakultetima u Beogradu i Novom Sadu i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji”, rekla je Princeza Katarina.Prisutnima je pročitano i pismo Nj.E. dr Zlatibora Lončara, ministra zdravlja Republike Srbije koji je bio sprečen da prisustvuje svečanom otvaranju Konferencije, a nakon toga u ime Njegove Svetosti Patrijarha Irineja obratio se protojerej-stavrofor prof. dr Vladimir Vukašinović, arhijerejski namesnik prvog namesništva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Pozdravnu reč održali su i dr Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore Srbije, prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, prof.dr Dušica Babović sa Mejo klinike i Prof Dr Ida Jovanović, članica Kraljevskog medicinskog odbora.

Sedma „Konferencija srpske medicinske dijaspore 2016“ održava se od 18. do 20. maja u Beogradu, pod pokroviteljstvom Njihovih Kraljevskih Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, a organizovana je od strane Fondacije Nj.K.V Princeze Katarine, uz podršku Ministarstva zdravlja, Lekarske komore Srbije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Svetske zdravstvene organizacije (SZO), humanitarne organizacije Lajflajn u Čikagu, Njujorku, Torontu, Londonu I Atini čiji je pokrovitelj Princeza Katarina.Fondacija Princeze Katarine izražava veliku zahvalnost svima koji su pomogli u organizaciji Sedme konferencije srpske medicinske dijaspore: Patrijaršijskom Upravnom Odboru, SPC-a, Kompanije ACIBADEM Hospital Group, Novo Nordisk, Konzilijum, Magnafarmacija, Oktal farma, Gorenje, Farmalogist, Bel Medik bolnica, Ekomed, EKO i Koka Kola – Helenik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track