ŠOK I NEVERICA POSLE SMRTI MALOG MATIJE (2): Mališan preminuo od sindroma iznenadne smrti?
Foto: Shutterstock

Obdukcija možda i ne bude mogla da pruži odgovor

ŠOK I NEVERICA POSLE SMRTI MALOG MATIJE (2): Mališan preminuo od sindroma iznenadne smrti?

Crna Hronika -
BEOGRAD - Obdukcija tela dvogodišnjeg mališana Matije M, koji je u sredu zaspao u vrtiću i više se nije probudio, možda nikada neće moći da pruži odgovor na pitanje od čega je dečačić izdahnuo.

Lekari Klinike u Tiršovoj, gde je mališan prevezen iz vrtića, kažu da postoje različiti faktori koji mogu dovesti do iznenadne smrti deteta, uključujući skrivene zdravstvene simptome ili gušenje u snu.

Oni dodaju i da je moguće da je posredi i sam sindrom iznenadne smrti. Reč je o pojavi usled koje izdahnu potpuno zdrava deca. Najčešće se vezuje za bebe pa je na Zapadu zovu i "smrt u kolevci".

Tiršova (Foto: Zorana Jevtić)
Tiršova (Foto: Zorana Jevtić)

Nauka kaže da se taj sindrom beleži najčešće kod beba dečaka uzrasta od četvrtog do šestog meseca, ali da ga ima i kod starije dece. Tada se najčešće javlja u snu, a može da nastane usled retkih metaboličkih bolesti za koje se nije ni znalo. Često se dešava i da uzrok smrti ostane nerazjašnjen.

Obdukcija se radi na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, ali rezultati će biti poznati tek za mesec dana. Ceo proces dodatno usporava to što je slučaj pod istražnim postupkom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track