KO UPISUJE FAKULTET, NEKA PROČITA OVO: Dogodine na budžet sa 48 bodova, ali to nije jedina promena
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Novine za brucoše

KO UPISUJE FAKULTET, NEKA PROČITA OVO: Dogodine na budžet sa 48 bodova, ali to nije jedina promena

Društvo -

BEOGRAD - Već od naredne akademske godine biće povećane upisne kvote na studijskim programima iz oblasti IT, uz oko 1.000 novih mesta na 20 studijskih programa na 17 fakulteta u Srbiji, poručuju iz Ministarstva prosvete.

Kako nacrt novog zakona predviđa za rangiranje studenata biće potrebno 48 poena, te da bi ove godine mogao da izostane tradicionalan studentski protest za spuštanje praga od 60 poena, koliko je predviđeno "bolonjom".

Dužina studiranja je povećana na trostruki period za one koji studiraju uz rad sa i za studente sa invaliditetom. Uz studiranje uz rad, uvode se i kratki programi studija sa trajanjem od godinu dana, za svršene studente akademskih i master studija koji žele da stiču praktičan znanja u ciljnoj oblasti - priča prof. dr Vesna Mandić, pomoćnica ministra za razvoj i visoko obrazovanje.

Pomoćnica ministra navodi da su zakoni koji predviđaju novine u fazi finalnog usavršavanja i da se očekuje da uskoro budu u javnoj raspravi.

- Kada se oni usvoje u roku od šest do 12 meseci moglo bi da očekuje fazno uvođenje ličnog obrazovnog broja. Ideja Ministarstva je da se ono dodeljuje detetu, đaku, studentu, u zavisnosti od toga u kojoj ustanovi obrazovanja se nalazi, kako bi se obezbedili indikatori neophodni za praćenje i unapređivanje sistema obrazovanja i vaspitanja ustanove i pojedinaca - ističe Mandićeva.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IZBORNA NOĆ: Kurir pre svih!

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track