KOGA ĆE OVI DA KAŽNJAVAJU: Evo zašto su saobraćajci bruka srpske policije!
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Nije dao mito, pa ga priveli na trežnjenje

KOGA ĆE OVI DA KAŽNJAVAJU: Evo zašto su saobraćajci bruka srpske policije!

Društvo -
Patrola policije zaustavila je stručnjaka za saobraćaj, saobraćajnog inženjera Vladimira Simidžiju, a kad su ga zbog pola čaše vina priveli na trežnjenje ni slutili nisu da će im on za vreme vožnje do stanice uočiti čak 11 prekršaja.

"Dvojica saobraćajnih policajaca su me na pravdi Boga držali 11 sati u zatvoru, a ja za ovih 47 godina vozačkog staža nemam ni jednu situaciju u kojoj sam nekoga od učesnika u saobraćaju doveo u opasnost, a kamoli dobio kaznu. Pritom su za 20 minuta napravili čak 11 prekršaja", ogorčen je Vladimir Simidžija (68), saobraćajni inženjer koji je, kako kaže, pre skoro dva meseca imao vrlo neprijatno iskustvo sa bahatim saobraćajnim policajcima zbog čega je uputio zvaničnu žalbu.

Te večeri 29. novembra prošle godine Simidžija je, kako ističe, prošao pravu golgotu umesto rutinske alko-test kontrole u Bulevaru vojvode Mišića.

"Saobraćajni policajci su me zaustavili i pitali da li sam pio. Odgovorio sam da jesam samo jednu čašu vina i ništa više. Nakon probnog testa očekivao sam da se na tome završi i da supruga i ja nastavimo do kuće, udaljene oko 300 metara od mesta kontrole. Policajac je posmatrao uređaj za testiranje i rekao mi "novac sve rešava". Svedok je moja supruga Gordana Simidžija. Nisam se snašao pa sam odgovorio "nemojte tako", a policajac je izvadio novi uređaj i rekao da duvam u njega", priča Simidžija koji je te večeri vozio "suzukija".

Nesrećni saobraćajni inženjer ističe kako mu policajac "nije pokazao nulto stanje niti sterilnost uređaja".

"Bio sam ubeđen da kod mene može da se nađe samo simbolična, zakonom dozvoljena, količina alkohola. Pet do deset minuta pre te kontrole popio sam čašu, i to ne punu, crnog vina. Zato sam se i šokirao kada mi je policajac rekao "1,44, morate da pođete sa nama. Zapanjen sam odgovorio da to nije moguće i pristao da pođem sa njima smatrajući da me vode na vađenje krvi kako bi se istina utvrdila", naglašava Simidžija.

Čim je ušao u vozilo, inženjer je doživeo nove neprijatnosti. Na putu ka stanici policajci napravili prekršaje.

"Odmah je vozač policajac okrenuo preko uzdužne neisprekidane linije, a na moju primedbu odgovario je da na to ima pravo. Vozio je agresivno, a na raskrsnici sa Lješkom ulicom skrenuo levo i napravio novi prekršaj. Kada sam video da dolazimo u policijsku stanicu, a ne u Dom zdravlja, zamolio sam ih da me vode na vađenje krvi jer u mom organizmu nije mogla da bude nedozvoljena količina alkohola. Nervozno mi je odgovorio 'Ne može, sada je kasno'", ističe inženjer.

U policijskoj stanici "Čukarica" nastavila se, kako kaže, tortura.

"Policajci su bili zauzeti ispunjavanjem formulara, ne dajući mi bilo kakvo objašnjenje. U nekom trenutku jedan od njih me upitao "Hoćeš li da potpišeš". Prešao je na "ti". Pitao sam: "A, šta treba da potpišem". Odgovorio je "naredbu", a potom odmah postavio novo pitanje: "Da li hoćeš da potpišeš i zapisnik". Rekao sam da ću ih naravno potpisati, ali da moram i da ih pročitam. Nažalost, zbog slabog osvetlenja u prostoriji, veličine slova i kvaliteta rukopisa, nisam mogao ništa da pročitam, a policajac je odbio da mi pročita zapisnik na glas - žali se Simidžija i dodaje da u zapisniku može da pročita broj značke saobraćajnog policajca "135543", ali ne i njegovo ime i prezime.

Pitanja saobraćajnog policajca su se nastavila.

Ilustracija: Zorana Jevtić
Ilustracija: Zorana Jevtić

"Pitao je: "Da li imaš neku primedbu"? Odgovorio sam da imam više njih i tražio da ih unesem u zapisnik. Međutim, policajac mi nije to dao nego se digao od stola i nervozno, naredbodavalački rekao da pođem sa njim. Tek sutradan sam dobio zapisnik u kojem je navedeno da primedbi nemam i da sam odbio da potpišem zapisnik", kaže inženjer.

Zbog pola čaše vina 11 sati na trežnjenju

Simidžija naglašava da ništa u zapisniku nije bilo tačno.

"Zapisnik mi nije pročitan, primedbe sam imao, nisam odbio da potpišem zapisnik odnosno nije mi ni pružena prilika da ga potpišem. Sve ovo govori o bahatosti, siledžijstvu i zloupotrebi uniforme. S druge strane, ni u jednom trenutku nisam povisio ton, niti bio drzak", objašnjava Simidžija za "Blic" koji je 11 sati spavao na drvenoj klupi u policijskoj stanici.

Ilustracija: MUP
Ilustracija: MUP

Simidžija ističe da je poslao pisanu žalbu saobraćajnoj policiji i da su mu odgovorili da će ispitati ceo slučaj.

Dva puta sam bio pijan u životu

"Pretposlednji put sam bio pijan 27.08.1971. godine za moje momačko veče, a poslednji put 14.11.2001.godine. To je sve što se tiće mog pića, a vozim od 1968. godine", naglašava Simidžija.

11 prekršaja koje su po Simidžiji napravili saobraćajni policajci za 20 minuta:

1. Arogantno i neljubazno ponašanje prema učesniku u saobraćaju

2. Spominjanje bilo kakvog novca u toku kontrole učesnika u saobraćaju

3. Vožnja preko uzdužne neisprekidane linije, dva puta.

4. Kretanje vozilom u zabranjeno levo skretanje.

5. Agresivna vožnja

6. Odbijanje zahteva za vađenje krvi

7. Odbijanje zahteva da se naglas pročita Zapisnik

8. Odbijanje zahteva da u Zapisnik unesem primedbe

9. Unos neistine u Zapisnik da nema primedbi

10. Unos neistine o odbijanju potpisivanja Zapisnika

11. Zatvaranje učesnika u saobraćaju, u dužini od oko 11 sati, bez ikakvog objašnjenja i opravdanog razloga.

Članovi Pravilnika koje nisu ispoštovali saobraćajni policajci:

Član 3.

U vršenju poslova kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja na putevima policijski službenici obraćaju se učesnicima u saobraćaju pristojno i ozbiljnim tonom i na jasan i razumljiv način saopštavaju razloge zbog kojih im se obraćaju.

Član 9.

Policijski službenik prilikom kontrole učesnika u saobraćaju preduzeće mere sa dužnom pažnjom i poštovanjem ličnosti i dužan je da se stara o poštovanju ličnosti, dostojanstvu kontrolisanog lica, da isto ne bude u neprimerenom položaju i izloženo nepovoljnim atmosferskim prilikama.

Član 17.

Ukoliko vozač osporava količinu alkohola izmerenu odgovarajućim sredstvima policijski službenik će mu omogućiti da na licu mesta podnese zahtev i da na sopstveni trošak bude podvrgnut analizi krvi, krvi i urina ili drugih telesnih materija.

Član 46.

Ukoliko učesnik u saobraćaju iz stava 1. ovog člana osporava količinu alkohola izmerenu odgovarajućim sredstvima policijski službenik će mu omogućiti dana licu mesta podnese pismeni zahtev u propisani zapisnik (u obrazac "PMO") u kome su utvrđeni rezultati ispitivanja, da o sopstvenom trošku bude podvrgnut analizi krvi, krvi i urina ili drugih telesnih materija.

Ilustracija: MUP
Ilustracija: MUP

Saobraćajna policija: Tužbu smo primili pre tri dana, ispitaćemo slučaj

"Primili smo pritužbu od V. S. 18. januara ove godine i po njoj postupamo. Postupak provere nije završen i u ovom trenutku se ne može govoriti o odgovornosti policijskih službenika. Ukoliko se tokom provere utvrdi da je bilo nepravilnosti u radu policijskih službenika protiv njih će biti preduzete adekvatne mere", kažu u saobraćajnoj policiji.

U ovoj službi ističu da su pročitali zapisnik koji su sačinili saobraćajni policajci.

"Prema službenoj belešci policijskih službenika, koja se nalazi uz patrolni list, prilikom kontrole saobraćaja policija je alkotestirala podnosioca prijave i alko test je očitao 1,44 promila alkohola u organizmu. Podnosiocu prijave je predočeno da za količinu preko 1,20 promila mora da ide na treženjenje u policijsku stanicu. Takođe, na licu mesta mu je ponuđeno da, ukoliko sumnja u rezultat alkotestranja, može da obavi analizu krvi, što je on odbio", naglašavaju u saobraćajnoj polciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track