KOLEGE OKRETALE GLAVU OD AMBASADORA Evo šta je Potežica rekao pred komisijom MSP
Foto: RTV Pančevo

Ambasador iz Libije napokon saslušan u Srbiji

KOLEGE OKRETALE GLAVU OD AMBASADORA Evo šta je Potežica rekao pred komisijom MSP

Društvo -
On je pred komisijom MSP rekao da nije odgovoran za otmicu Slađane Stanković i Jovice Stepića jer su, tvrdi, njih dvoje dobrovoljno krenuli da mu izbave porodicu na sigurno

BEOGRAD - Ambasador Oliver Potežica juče je pred komisijom Ministarstva spoljnih poslova izjavio da je 8. novembra, kad su Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti, krenuo da porodicu iz Libije preko Tunisa prebaci u Srbiju!Pored toga, Potežica, koji je tokom vikenda došao u Beograd, rekao je i da su pokojni službenici naše ambasade dobrovoljno krenuli da njegovu suprugu i decu izvuku iz Libije jer su poznavali put, saznaje Kurir.- Rekao je da je tog dana krenuo da prebace porodicu do Tunisa, da je u retrovizoru video kako su kidnaperi zaustavili auto iza njih u kojem su bili Slađana i Jovica, zatim da je istina da su oni sedeli u takozvanom 001 autu, koji formalno pripada ambasadoru, ali da ga on dugo nije koristio jer je već bio star... Na pitanje zašto su išli s njima Jovica i Slađana, Potežica je odgovorio da su oni dobrovoljno krenuli da mu izbave porodicu jer su poznavali teren. Da u svemu ima nelogičnosti, govori i to što je rekao pred komisijom da je išao na službeni put tog dana, ali da je pritom poveo i porodicu - priča sagovornik Kurira iz MSP.Međutim, naš izvor dodaje da je Potežica, na pitanje zašto je poveo porodicu ako je išao na službeni put, potvrdio da je to učinio kako bi svoje bližnje vratio u Srbiju.- Imao sam za 9. novembar zakazane sastanke sa ambasadorima Rusije i Austrije, kao i sa šeficom EU, a poveo sam i porodicu kako bih je preko Tunisa vratio u Srbiju - rekao je Potežica, koji je takođe saopštio da je išao na službeni put bez naloga, pozivajući se na odluku Vlade Srbije iz vremena Mirka Cvetkovića da mu nisu potrebni posebni putni nalozi za putovanja.

Čeka se izveštaj

Da li ima njegove odgovornosti, utvrdiće nadležni, ali atmosfera u MSP juče je bila vrlo mučna.- Kolege su okretale glavu kad bi ga srele ili su se pravile da ga nisu videle. Inače, on se posle ispitivanja pred komisijom MSP odmah vraća u Libiju i biće tamo sve dok nam tamošnje vlasti ne dostave izveštaj. Nakon toga, Potežica će biti vraćen u Srbiju s mesta ambasadora - kaže naš sagovornik iz MSP.
 Stradali... Slađana Stanković i Jovica Stepić
Stradali... Slađana Stanković i Jovica Stepić

Nije bio na sahrani

Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su bili oteti u novembru, poginuli su sredinom februara u američkom vazdušnom napadu na baze Islamske države u libijskom gradu Sabrati. Potežica Slađanu i Jovicu nije ispratio na večni počinak, ali zato je njegova supruga bili na sahrani.

OdalovićPUT KOJIM SU IŠLE DIPLOMATE BEZ ALTERNATIVEGeneralni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je za N1 da put na kom je oteto dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji nema alternativu i da vodi ka gradu u kojem je godinama otvoren račun srpske ambasade.- Taj put nema alternativu, osim avionom, za mnoge administrativne poslove koje su obavljali. Prema izjavi ambasadora, oni su pošli kao podrška, i to ne kao fizička, već da mu pokažu put koji su oni prošli nekoliko dana ranije. Taj put je za ambasadora bio nepoznat - rekao je Odalović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track