KOLIKE SU ŠANSE ZA LOTO SEDMICU: Pre će vas udariti grom nego dobitak!

Fortuna ih pogledala

KOLIKE SU ŠANSE ZA LOTO SEDMICU: Pre će vas udariti grom nego dobitak!

Društvo -
Dvaput u dve nedelje izvučena sedmica, a stručnjaci kažu da je verovatnije da vas ujede ajkula nego da ubodete premiju

BAČKA TOPOLA - „Sedmica“ teška 35 miliona dinara usrećila je jednog od građana Srbije koji je dobitnu kombinaciju uplatio u centru Bačke Topole, i to baš u prodavnici koja se zove „Bagatela“. Srećni dobitnik uplatio je deset loto kombinacija, bez loto plusa i džokera, tako da je ukupna uplata iznosila 600 dinara.Sagovornici Kurira kažu da o tome kolika je to sreća najbolje govori podatak da je za sigurni dobitak potrebno uplatiti 15 miliona listića i za to izdvojiti 900 miliona dinara.Milioner nepoznat- Srećni dobitnik se još nije pojavio. Pitanje je da li će uopšte i doći. Naravno da bismo koleginica i ja bili srećni da loto milioneru stegnemo ruku i čestitamo. Ko zna?! Možda fortuna pređe i na nas - šale se Dušan Jelić (64) i Kornelija Barna (25), radnici u prodavnici Info-papir „Bagatela“, koji su nekom srećniku pružili listić vredan milione.- Uglavnom muškarci igraju loto. U užem krugu su šestorica srećnika. To su naše stalne mušterije, dugogodišnji igrači, koji uplaćuju deset loto kombinacija. U utorak smo imali i dvojicu prolaznika sa znatnijim uplatama. Jedan od njih je uplatio šest punih listića, i za to je izdvojio 3.600 dinara - kaže Dušan.I njegova mlađa koleginica Kornelija zatečena je zbog činjenice da je, možda, baš kroz njene ruke prošao milione vredan loto listić. Inače, oboje kažu da bi voleli da upoznaju loto milionera:- Bilo bi zanimljivo sresti osobu koja je rođena pod srećnom zvezdom - kažu oni.Više od puke srećeInače, da biste dobili „sedmicu“ na lotou, treba vam više od puke sreće. Kako statistika pokazuje, veće su šanse da vas ujede ajkula dok plivate u okeanu ili da umrete od ujeda ose. Čak je verovatnije i da vas udari grom dok sedite kod kuće i gledate televizor nego da na istom tom ekranu ugledate svoju kombinaciju iz lotoa.- Šanse da postanete loto dobitnik su jedan prema 15.380.937 ili 0,0000065 odsto. One se čak ne mogu meriti ni promilima, nego nečim manjim. Statistički gledano, dobijanje „sedmice“ je na samoj granici mogućeg - ističe profesor Đorđe Dugošija, profesor na Matematičkom fakultetu u Beogradu.Dobijanje dve sedmice tek je nemoguća misija. Kako kaže Dugošija, šansa je toliko mala da se i može nazvati neostvarivom u realnosti. Da biste u 100 odigranih kola izvukli dve sedmice, verovatnoća je 0,000000002.

Ovo niste znali o lotou- od 2005. godine na listićima koji su imali svih sedam pogodaka najčešće se pojavljivao broj 35, a najređe brojevi 5, 27 i 37- skoro pet puta češće su dobitnici bili muškarci nego žene- najviše „sedmica“ do sada je uplaćeno u Beogradu, a slede Bor, Zaječar, Kikinda- četiri puta se desilo da su imala dva dobitnika „sedmice“

Šanse, šta je verovatnijeDa poginete u avionskoj nesrećiŠanse da poginete u avionskoj nesreći, matematički gledano, iznose 0,0000429 odsto, što je više nego da izvučete sedmicu. Ako putnik leti na području Severne Amerike i Evrope, onda je verovatnoća za tragediju još manja, te iznosi 0,0000213 odsto.Da umrete od ujeda oseOd izvlačenja „sedmice“ verovatnije je i da umrete od ujeda ose. Ali ne brinite, šanse za ovo drugo su takođe minimalne i iznose jedan prema 6,1 milion.Da vas udari gromKako su naučnici računali, šansa da vas usred nevremena udari grom iznosi jedan prema 625.000, što je mnogo veća šansa nego da dobijete famoznu „sedmicu“. Zato se bolje čuvajte kad grmi nego što planirate šta ćete kupiti ako dobijete milione na lotou.Da vas ujede ajkulaŠanse da vas ujede ajkula dok plivate okeanom su jedan prema 3,7 miliona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja