KOMŠIJA SRBINA ISLAMISTE: Živeo je u muslimanskom kvartu, zato je promenio veru
Foto: Privatna Arhiva

NEWSWEEK SAZNAJE

KOMŠIJA SRBINA ISLAMISTE: Živeo je u muslimanskom kvartu, zato je promenio veru

Društvo -

Newsweek Srbija stupio je u kontakt sa Simeonovićevim rođacima i komšijama - u Dortmundu i selu Šarbanovac. Neki su bili osetno uplašeni, ali bilo je i onih koji su imali šta da kažu

Foto: Privatna arhiva, Boban S. osumnjičen za radikalizaciju napadača na berlinski vašar, u društvu prijatelja Poljaka, takođe preobraćenog u islam Boban Simeonović (alias Abdurahman), Srbin osumnjičen za radikalizaciju napadača na Božićni vašar u Berlinu, poreklom je iz sela Šarbanovac, gde i danas čak sedam domaćinstava nosi prezime Simeonović, od čega je najmanje četiri u srodstvu sa Bobanom.Jedna od njegovih rođaka, koja je želela da ostane anonimna, ispričala je za Newsweek Srbija da ju je Simeonović poslednji put bio pre oko šest godina. Bio je potpuno drugačiji od uobičajenog."Samo se svađao. Nisam mogla da ga prepoznam", rekla je i dodala da nema šta drugo da kaže o njemu, osim da nije bio blizak gotovo ni sa kim u selu.Simeonovićev prvi komšija G.K. (ime poznato redakciji) rekao nam je kako je Boban ranije posećivao Srbiju u proseku jednom na svake tri do četiri godine, da bi kasnije počeo da dolazi sve ređe. "U poslednje vreme dolazio je jednom u pet godina. Video sam ga nakon što je prešao u islam. Išli smo zajedno na jagnjeće pljeskavice.", priča G.K.

Foto: AP, Hapšenje osumnjičenih za povezanost sa napadom na Božićni vašar u Berlinu
Foto: AP, Hapšenje osumnjičenih za povezanost sa napadom na Božićni vašar u Berlinu

Na pitanje da li je pokazivao bilo kakve znak eventualnog ekstremizma ili fundamentalizma, komšija odgovara: "Ne, ne. Rekao mi je samo da je uzeo islam, ali i da ne puši i ne pije".Prema njegovim rečima, Boban je "ranije živeo u pretežno muslimanskom kvartu Dortmunda, što je verovatno bilo presudno za odluku da promeni veru".Za razliku od G.K., Simeonoviće nemačke komšije nisu bile ni blizu toliko raspoložene da govore.

Foto: Google Maps Printscreen, Simeonovićev ulaz u Dortmundu
Foto: Google Maps Printscreen, Simeonovićev ulaz u Dortmundu

Francuz koji živi u Simeonovićevom ulazu besno nas je izvređao, doduše na nemačkom, dok je Poljakinja iz ulaza pored, nakon što je saslušala naša pitanja, vidno uplašena odbila bilo šta da komentariše, navevši kako ništa ne zna.Boban Simeonović bio je od ranije poznat nemačkim bezbednosnim slućbama kao konvertit i , nakon što je 2007. godine privukao pažnju na sebe aktivno se zalažući za islamsku zajednicu u Dortmunu. U jednoj izjavi za medije iste godine, rekao je: "Ne mogu da nam zabrane sa se molimo".Piše Novak LukovacPogledajte još na portalu Newsweek.rs:NEWSWEEK PREDSTAVLJA Ispovest razočaranog SNS bota: Sendvič, a od priloga - novac!NEWSWEEK OTKRIVA Zaostavština Mikija Rakića: Fioke najmisterioznijeg srpskog političaraNEWSWEEK PREDSTAVLJA Velika ispovest Žike Muštikle: Ispao sam naivanNEWSWEEK OTKRIVA Lutak prostitutak: Gej eskort u BeograduNEWSWEEK OTKRIVA Zašto u seriji „Sulejman Veličanstveni“ nema Srba: Sirbistan jok!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track