KON TIKI NA KEFALONIJI: Biserni raj Mediterana
Foto: PR

KON TIKI NA KEFALONIJI: Biserni raj Mediterana

Društvo -

Ostrvo Kefalonija smešteno je u središnjem delu Jonskog arhipelaga. Proteže se na površini od 780 kvadratnih kilometara, dok je dužina obalske linije 254 kilometra.

Najveće mesto na Kefaloniji je Argostoli, nov i moderan gradić sagrađen posle razornog zemljotresa (1953.). Sa 8.000 stanovnika, glavni je grad prefekture Kefalonija i Itaka. Na Itaki, četiri kilometra udaljenom legendarnom ostrvcetu je prema predanju rođen Odisej, junak Homerovog epa „Odiseja“.

Arheološka istraživanja ukazuju da prve ostrvske naseobine datiraju još iz perioda paleolita. Pronađeni su i tragovi iz neolita (6000–2600 godine pre n. e.), kao i iz bronzanog doba.

Hidrološke i geološke specifičnosti ovog podneblja prouzrokovale su pojavu svojevrsnih prirodnih fenomena, koje ovom ostrvu daju posebnu draž. U priobalju, kod mesta Katavotres, postoje velike pukotine u terenu, nastale rasedanjem tla pre nekoliko miliona godina. Tone morske vode ulivaju se u ovaj nestvarni prostor stvarajući utisak kao da more ponire.

Jednako uzbudljivo je i jezero Avitos. Prema legendi, ovo „jezero bez dna” budilo je interesovanje ljudi od davnina. Ono što se pouzdano zna jeste da niko do danas nije izmerio njegovu dubinu.

Kunopetra ili „stena koja vibrira“ na poluostrvu Paljuri još je jedan od fenomena Kefalonije. Poznata je po tome što se sve do razornog zemljotresa 1953. godine pomerala, verovatno prenoseći tektonske pokrete unutrašnjih sila Zemlje.

Najlepše ostrvske plaže su Makrijalos i Skala, a najpoznatija je Mirtos, za koju mnogi tvrde da je jedna od najlepših na Mediteranu. Na njoj su snimljeni fragmenti filma „Mandolina kapetana Korelija“.

Ukras glavnog grada Argostolija je veliki most sa mnogobrojnim lukovima koji povezuje obale gradske lagune. Turisti ne zaobilaze ni gradski Arheološki muzej sa brojnim eksponatima pronađenim na drevnim ostrvskim lokalitetima. U Etnografskom muzeju može se videti izuzetno bogata kolekcija vizantijskih ikona.

U mestu Poros je luka iz koje polaze trajekti put Peloponeza. Ovde je i veliki broj restorana sa bogatom ponudom sveže ribe i specijaliteta od morskih plodova. Onima koji prvi put dolaze na Kefaloniju preporučujemo da probaju čuveno vino „Robola“, sir „mizitru“ i kefalonijski med.

Markopulos, turističko naselje na jugozapadu ostrva, centar je religioznog turizma. Svake godine, od 6. do 15. avgusta, iz mesne crkve i zemljišta oko nje izranja na stotine manjih zmija sa krstom na glavi. Zmije nisu otrovne i narod ih, uz verovanje da donose boljitak, stavlja deci na glavu ili na obolela mesta na telu. Fenomen zmije s krstom na glavi još nije naučno objašnjen.

Na samo tri kilometra od gradića Sami nalazi se idilični Karavomilos. Poznat je po prelepoj plaži i moru koje „kao da vri“, jer sa morskog dna izbija voda „nestala“ u ponorima Katavotresa.

Još jedna atrakcija ostrva je i pećina Melisani sa podzemnim jezerom pod poluotvorenim svodom. Jedinstveno je mesto na kome vožnja čamcem pruža mogućnost uživanja u remek-delu prirode, kristalno plavozelenoj vodi, stalaktitima i igri svetlosti.

Da biste dobili inspiraciju da posetite ostrvo Kefalonija i da doživite nezaboravne trenutke vašeg odmora u Grčkoj, posetite zvaničnu web stranicu Grčke Nacionalne Turističke Organizacije.

Na ovom bisernim kopnu Mediterana Kon Tiki je zasvoje goste, između ostalog rezervisao I ove dva po mnogo čemu zanimljiva smeštajna objekta.

ANGELOS STUDIOS je idealan za one koji traže mir i okruženje s garancijom odmora uz naglašene crte hedonizma. Aranžman od 10 noćenja, s polaskom 9.avgusta, pravljen je na bazi sopstvenog prevoza i košta 199 evra plus dinarski deo (1.790).

DESPINA STUDIOS , za isti polazak i isti broj dana a u varijanti sopstveng prevoza i najma apartmana košta 199 evra po osobi (plus 1.790 dinara) što je za ovaj deo sezone više nego idealan cena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track