KONAČNO: Jednoglasno usvojen Zojin zakon
Foto: Beta

175 glasova

KONAČNO: Jednoglasno usvojen Zojin zakon

Društvo -
Zakona o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolest, što je pun naziv propisa, inicirali su roditelji Zoje Mirosavljević koja je preminula od Batenove bolesti, a podršku zakonu dale su sve poslaničke grupe

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras sa 175 glasova “Zojin zakon”, koji obavezuje lekare da, ukoliko ne mogu da uspostave dijagnozu u roku od šest meseci, daju nalog da se uzorak tkiva i krvi pošalje u laboratorije u inostranstvu o trošku države.

Protiv zakona nije bio nijedan poslanik. Predlagač zakona, poslanik DS Dušan Milisavljević prihvatio je devet amandmana poslanika, od uloženih 19, kao i vladinih 26 amandmana.

Zakona o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolest, što je pun naziv propisa, inicirali su roditelji Zoje Mirosavljević koja je preminula od Batenove bolesti, a podršku zakonu dale su sve poslaničke grupe.

Zajednički stav svih poslaničkih grupa bio je da je društvo usvajanjem tog zakona preuzelo odgovornost za poboljšanje zdravstvenog sistema. Milosavljević je tokom rasprave istakao da od retkih bolesti, uglavnom boluju deca, koja su do sada bila potpuno nevidljiva za zdravstveni sistem i rekao da i evropske zemlje imaju sličan zakon.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su za lečenje te dece obezbeđena sredstva i da u nedavno formiranom fondu trenutno ima četiri miliona evra, a kasnije će to biti finansirano iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Usvajanjem zakona završena je vanredna sednica, a posalnici će u klupama biti ponovo u ponedeljak, kada će razmatrati izmene i dopune zakona o odbrani i o vojsci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track