KORUMPIRANI NAPADAJU RGZ LAŽIMA: Pokrenuli kampanju jer im je demoliran sistem pljačke
Foto: Aleksandar Jovanovic

KORUMPIRANI NAPADAJU RGZ LAŽIMA: Pokrenuli kampanju jer im je demoliran sistem pljačke

Društvo -

BEOGRAD - Povodom poslednjih napada interesnih grupa, Geodetski zavod je saopštio da je direktor RGZ Borko Drašković, od stupanja na tu poziciju pokrenuo niz organizacionih promena i sistemskih antikoruptivnih mera sa ciljem da se uvođenjem novih tehnoloških rešenja stvori moderan i transparentan katastar.

- Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković od stupanja na tu poziciju pokrenuo je niz organizacionih promena i sistemskih antikoruptivnih mera sa ciljem da se uvođenjem novih tehnoloških rešenja stvori moderan i transparentan katastar sa pouzdanim podacima u koje građani i privreda mogu imati najveće poverenje. Upravo u trenutku uvođenja novih poslovnih procesa u RGZ-u koji doprinose efikasnosti katastra i kontroli tokova rada, pokrenuta je lažna i bezobzirna kampanja sa namerom da se neistinama diskredituje Borko Drašković i zaustavi demontaža koruptivnog sistema u RGZ-u koji je stvaran više od decenije - navodi se u saopštenju RGZ.

Interesne grupe zamenom teza i bezobzirnim obmanama ustremile su se da napadnu i najtransparentnije procese u RGZ-u. Želeći da sačuvaju izgrađene koruptivne veze, pokušavaju da i u društvu omalovaže rezultate koje je u prevenciji korupcije u katastru ostvario RGZ. Ugovor o Projektu sa Svetskom bankom, o unapređenju zemljišne administracije, potpisala je Vlada Republike Srbije i sve aktivnosti na projektu su u skladu sa odlukama Vlade.

Za svakog zaposlenog na projektu postoji evaluacioni izveštaj koji je verifikovala Svetska banka, a konkursi za zaposlenje objavljeni su u 5 dnevnih novina i na veb sajtu RGZ-a. Nakon konkursa, sredstva javnog informisanja objavila su podatke o broju zaposlenih. Novi kadrovi radiće na smanjivanju broja zaostalih predmeta i na digitalizaciji planova kako bi katastar u Srbiji konačno postao efikasan, a podaci lako dostupni.

Sistemske antikoruptivne mere uvedene u RGZ-u:

* Internet servis za primedbe na rad službi katastraImplementacija savremene elektronske pisarnice za praćenje poslovnog procesa

* Rotacija službenika pravne struke na rukovodećim pozicijama u beogradskim službama

* Uvođenje odgovornosti za rad šefova odseka i grupa za upravne poslove

* Zapošljavanje stručnih kadrova geodetske i pravne struke za uklanjanje zaostalih predmeta

* Angažovanje pravnika za rešavanje problema sa predmetima u drugom stepenuInternet baza sa iskustvima iz katastarsko-pravne i katastarsko-geodetske prakse

* Transparentno oglašavanje otvorenih radnih mesta

Ovakve sistemske organizacione promene doprinose stvaranju uređene zemljišne administracije u Srbiji na dobrobit građana i privrede, ali na štetu onih interesnih grupa kojima su netransparentni katastarski podaci i nerešeni imovinsko pravni odnosi pružali plodno tlo za zaradu i organizovanje mreže prepreka za građane koji žele da ostvare svoja prava u katastru.Republički geodetski zavod je posebna organizacije Vlade Republike Srbije koja ima izuzetan strateški značaj za razvoj društva i privrede i zbog toga je nužno da bude oslobođena čak i najmanje mogućnosti za razvoj korupcije koja predstavlja najveću bolest sistema.

Nedopustivo je da pojedine interesne grupe reketiraju građane i sprečavaju ih u ostvarivanju imovinskih prava. Reorganizovanje Republičkog geodetskog zavoda i stvaranje jake, pouzdane i transparentne institucije neće biti ni lako ni kratkotrajno. Negativnu kampanju će podržati i one grupe zaposlenih koji će težiti da sačuvaju privilegije koje su stvorili za sebe.Implementacija sistemskih mera biće nastavljena u RGZ-u uz podršku Svetske banke i internacionalnih konsultanata koji su svoje znanje već stavili u službu u zemljama čiji katastri danas važe za neke od najboljih primera organizacije zemljišne administracije kao što su Holandija, Rusija i Makedonija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track