KRAĐA PARA IZ HRAMA SV. SAVE: Patrijarh prašta popu kojem su poginula deca, ali ...

Muljao i starešina Hrama

KRAĐA PARA IZ HRAMA SV. SAVE: Patrijarh prašta popu kojem su poginula deca, ali ...

Društvo -
Radivoje Panić, koji se oporavlja od teške saobraćajne nesreće u kojoj je izgubio suprugu i dvoje potomaka, optužen da je s devetoro popova učestvovao u krađi 30.000 evra od vernika

BEOGRAD - I protojerej-stavrofor Radivoje Panić, čuveni starešina Hrama Svetog Save, umešan je u proneveru novca zbog koje je patrijarh Irinej proterao skoro celo sveštenstvo iz te crkvene institucije, kažu za Kurir u vrhu SPC.Ali dok su ostali optuženi sveštenici po kazni premešteni u prigradske parohije, otac Panić je zasad pošteđen zbog teške saobraćajne nesreće od koje se još oporavlja i u kojoj je stradalo troje članova njegove porodice.Ne može na noge- Radivoje Panić već služi najstrašniju kaznu. Izgubio je suprugu, sina i ćerku, a i sam je teško povređen u saobraćajnoj nesreći. Čuli smo da još ne može na noge. On je trenutno na rehabilitaciji u banji Koviljači i verovatno će još dugo ostati tamo.

Patrijarh zasad nema nameru da ga kažnjava zbog pljačke koja se desila u hramu iako nije sporno da je on kao starešina hrama umešan i da bez njegovog znanja to sigurno nije moglo da se dogodi. Iako je patrijarh spreman da mu progleda kroz prste, pitanje je da li će to učiniti i organi reda. Policija će, ukoliko se pokrene opsežna istraga, sigurno ispitati i njega, a posle je na nadležnim državnim institucijama da odrede kazne za one za koje se utvrdi da su učestvovali u toj velikoj pljački - priča za Kurir sagovornik iz vrha SPC.Da podsetimo, patrijarh Irinej smenio je skoro celo sveštenstvo Crkve i Hrama Svetog Save u Beogradu nakon što je otkriveno da su popovi na dan najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa, ukrali čak 30.000 evra koje su vernici dali kao prilog prilikom donošenja blagodetnog ognja.

Te večeri bili su prisutni i mnogi državnici, predvođeni predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji su verovatno i sami dali novac. Proterano je šest paroha i tri đakona, a od toga je jedan penzionisan, dok su ostala osmorica raspoređena po parohijama u rubnim delovima Beograda.Panić je, međutim, 1. avgusta doživeo veliku tragediju. U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se desila kod Đevđelije u Makedoniji izgubio je suprugu Tijanu (45), sina Nikolu (18) i ćerku Simeonu (10). Nesreća se dogodila kad je automobil „reno megan“, u kome je bila porodica Panić, udario u metalni stub. Od bliže porodice ostala mu je samo ćerka koja tada nije putovala s njima.Zapečaćene dve kaseNadležne institucije su prošlog meseca kontrolisale tokove novca u Crkvi i Hramu Svetog Save.- Policija je dolazila 25. i 26. oktobra u zgradu Parohijskog doma pored Crkve Svetog Save i tada je zapečatila dve kase. Šta će dalje biti, ostaje da se vidi, ali izgleda da se ceo slučaj neće zadržati samo u okvirima Crkve - navodi naš sagovornik.I juče smo bezuspešno pokušavali da od patrijarha Irineja i SPC dobijemo zvaničnu izjavu povodom ovog skandala koji potresa Srpsku pravoslavnu crkvu.

NezadovoljstvoLOŠI I NASLEDNICIIako su u SPC zdušno podržali borbu patrijarha Irineja protiv nečasnog sveštenstva, mnogi su nezadovoljni popovima koji su sada postavljeni u Hramu Svetog Save.- Naslednici su loši. O kakvom kadru je reč dovoljno pokazuje to što je jedan od njih najviše poznat po tome da „pije kao vo, a peva kao bik“ i da ne zazire od afera sa ženama - tvrdi izvor Kurira u SPC.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track