KRAO PARE ZA ROME: Osuđen predsednik Nacionalnog saveta
Foto: Filip Plavčić

Skandal

KRAO PARE ZA ROME: Osuđen predsednik Nacionalnog saveta

Društvo -

Vitomir Mihajlović dobio je šest meseci zatvora jer je izdavao lažne račune za kupovinu stvari za sunarodnike i tako uzeo 600.000 dinara

Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, oštetio je državu za 600.000 dinara, zbog čega je početkom novembra osuđen na šest meseci zatvora, odnosno na uslovnu kaznu od dve godine, otkriva Kurir.

Kako se navodi u presudi u koju smo imali uvid, Mihajlović je tokom 2009. falsifikovao službene isprave, i to tako što je državi izdavao lažne račune o nabavci robe za Rome, a da pritom ništa nije kupovao. Račune je overavao svojim potpisom i službenim pečatom Saveta, a dobijen novac od države završio je ko zna gde.- Mihajlović je osuđen jer je lažirao izveštaj o trošenju novca koji je dobio od Ministarstva rada i socijalne politike, odnosno lokalne samouprave Leskovac i Lebane. Naveo je da je od određene firme kupio robu koja je navodno bila pomoć za Rome, ali to nije bilo tačno. Ništa nije kupljeno od firme koju on navodi, a državi je ispostavio tri računa, i to od 213.000, 198.700 i 200.010 dinara, što je ukupno 611.710 dinara. Izveštaj s tim lažnim računima koji je dostavio državi lično je on potpisao i na njih udarao pečat Saveta, što je veliki skandal - priča izvor Kurira.On dodaje da je protiv Mihajlovića podneta krivična prijava čim je otkriveno da je prevario državu, te je on nedavno i pravosnažno osuđen pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Međutim, Mihajlović tvrdi da nije kriv iako je sud utvrdio da je bilo zloupotreba s državnim novcem. On kaže da je za sve kriv knjigovođa:- Osuđen sam samo zato što sam ovlašćeno lice, a grešku je zapravo napravio knjigovođa Saveta. Međutim, mi smo grešku odmah ispravili i sve je na kraju bilo okej s ministarstvom, ali su mi sve ovo napravili politički protivnici. Dakle, novac je utrošen na pravilan način, i to za robu koja je kupljena i podeljena Romima raseljenim s prostora ispod Gazele.

Svi ćute o muljanjuLJAJIĆ SE OGRAĐUJE OD MIHAJLOVIĆAVitomir Mihajlović je član SDP Rasima Ljajića, čiji je poslanik bio u Skupštini Srbije. Ljajić nije želeo da komentariše ovaj slučaj, a bez komentara su bili i u Kancelariji za ljudska i manjinska prava.

Boban Karović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track