KUDA ĆE SRBI ZA NOVU GODINU: Rasprodati Lisabon, Madrid, dvorci Bavarske i Tajland za 1.600 evra!
Foto: Shutterstock

Zvončići, zvončići...

KUDA ĆE SRBI ZA NOVU GODINU: Rasprodati Lisabon, Madrid, dvorci Bavarske i Tajland za 1.600 evra!

Društvo -

Iako većina odluku o tome gde će provesti najluđu noć donosi u poslednjem trenutku, mesec dana pre dočeka 2017. dosta je onih koji već znaju gde će.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sudeći prema prodaji aranžmana u turističkim agencijama ovih dana najviše se traže Lisabon i Madrid, ali i Atina, Rim, Moskva, kao i dvorci Bavarske.

Madrid (Foto: AP)
Madrid (Foto: AP)

“Tražnja je očekivano dobra u ovo vreme s obzirom na to da su se praznici približili. Od rasprodatih aranžmana možemo izdvojiti avionsko putovanje za Madrid, autobusko putovanje za Milano i Dvorce Bavarske za koje smo obezbedili dodatne kapacitete” navode iz jedne putničke agencije.

Osim pomenutih, ističu da su traženi i aranžmani za Siciliju, Sardiniju, Alzas i Švarcvald, jer je "tržište željno novih, sadržajnijih i malo drugačijih putovanja".

Njujork (Foto: Reuters)
Njujork (Foto: Reuters)

Za popularne dvorce Bavarske, u zavisnosti od agencije treba izdvojiti od 175 do 180 evra za pet dana autobusom, obilazak Milana uz posetu jezeru Komo je tridesetak evra manje. Poseta Alzasu i Švarcvaldu je 239 evra za pet dana, aranžman podrazumeva obilazak Strazbura, Frajburga, Komara, Baden Badena, ali i jezera Titize, u dolini Švarcvalda. Za četiri noćenja na skupljem italijanskom ostrvu Sardiniji po osobi treba izdvojiti 470 evra, na Siciliji 80 evra manje.

Pariz (Foto: AP)
Pariz (Foto: AP)

Građani se za novogodišnja putovanja interesuju još od septembra, a kao i u slučaju letovanja i zimovanja i za doček najpre se rasprodaju oni skuplji aranžmani.

“Povoljnija i kraća putovanja se obično rasprodaju pred sam put. Razlog tome je i verovatno organizacija vremena i slobodnih dana, ali je svakako interesovanje vremenom sve više blizu datumu putovanja”, ističe turistička radnica.

Frankfurt (Foto: AP)
Frankfurt (Foto: AP)

U drugoj agenciji, kako kažu, u rekordnom roku ovog puta rasprodali avio let za Lisabon. Pet dana avionom za 499 evra otišlo je odmah, a ide i prodaja avionskih aranžmana za Rim (185 evra) i Moskvu (465 evra za pet dana). Građani su zainteresovani i za Solun i Milano autobusom, a ti aranžmani koštaju 99 evra koliko je pet dana u Solunu ili 115 do 149 evra za tri do pet dana u Milanu.

“Odlično ide prodaja i jeftinijih aranžmana, to su uglavnom jednodnevna putovanja za Beč ili Budimpeštu, ali i Veneciju. Ti aranžmani koštaju od 39 do 40 evra za doček na nekom od trgova, bez noćenja. Isto tako dobro se prodaju i aranžmani sa dva ili tri noćenja”, napominju u agenciji.

Istanbul (Foto: AP)
Istanbul (Foto: AP)

Među jeftinijim novogodišnjim destinacijama su i Istanbul za 115 evra, ali i Bukurešt po istoj ceni ili Sofija u kojoj dva dana mogu da se provedu po ceni od 75 evra.

Naravno, uvek ima onih koji žele da pobegnu od smrzavanja i snega, ispijanja kuvanog vina ili rakije, te kao idealnu novogodišnju destinaciju biraju toplije krajeve. Ovog puta, kako kažu u agencijama, najveće interesovanje je za Tajland. Deset dana na ovom ostrvu košta od 1.500 do 1.600 evra.

Tajland (Foto: Shutterstock)
Tajland (Foto: Shutterstock)

Neke druge daleke destinacije, međutim, nisu uspele da privuku pažnju građana Srbije. Tako je, na primer, desetodnevni doček 2017. u Ugandi, uz safari na šimpanze i gorile očigledno i dalje prevelika egzotika za naše turiste. Ne toliko zbog Afrike, koliko zbog cene aranžmana koja ide od 3.300 do 3.600 evra po osobi.

(Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track