KUNU MU SE I DANAS OD VARDARA DO TRIGLAVA: Drug Tito je umro pre 35 godina!
Foto: Profimedia

SEĆANJE: Godišnjica smrti predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

KUNU MU SE I DANAS OD VARDARA DO TRIGLAVA: Drug Tito je umro pre 35 godina!

Društvo -
Josip Broz je uveliko zagazio u 88. godinu kada se razboleo. Prvo su mu otkazali bubrezi, a zatim su se javili problemi sa srcem i plućima

BEOGRAD - Na današnji dan pre 35 godina umro je Josip Broz Tito (1892-1980), lider Komunističke partije Jugoslavije i doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).- Od Titove smrti prošlo je 35 godina, ali ga mnogi građani bivše SFRJ i dalje cene i obožavaju. To je zbog toga što je on, pored toga što je bio veliki državnik i uživao veliku međunarodnu podršku, na neki način i imao sreće. Početak krizeNaime, datum njegove smrti poklapa se sa početkom ekonomske krize u SFRJ i pobunom Albanaca na Kosovu. Da je umro kasnije, mit koji ga prati možda ne bi bio toliko izražen - kaže istoričar Predrag Marković.Podsetimo, Broz je dobro zagazio u 88. godinu kada se razboleo, ali ga to nije sprečilo da učestvuje na Samitu nesvrstanih u Havani 1979. Novu 1980. dočekao je u Karađorđevu, ali nije mogao da stoji. Čestitku narodima Jugoslavije izgovorio je sedeći. Tri dana kasnije smešten je u Klinički centar u Ljubljani zbog začepljenja butne i potkolenične arterije. Dana 20. januara mu je amputirana leva noga. Tokom februara otkazali su mu bubrezi, a zatim su se javili problemi sa srcem i plućima. Umro je 4. maja u 15.05.

Najveće počasti... Tita su ispratili državnici iz celog sveta
Najveće počasti... Tita su ispratili državnici iz celog sveta

Mi ti se kunemoU 18.50 svi TV ekrani zacrnjeni su na 30 sekundi, a onda je spiker Miodrag Zdravković suznih očiju pročitao: „Umro je drug Tito.“ U 41. minutu prekinuta je i utakmica Hajduk - Crvena zvezda. Kada je spiker rekao „Neka počiva u miru“, 50.000 navijača spontano je zapevalo „Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvog puta nikad ne skrenemo“.(M. P. - R. K.)

http://www.youtube.com/watch?v=IgdqsZfi9BY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track