KURIR NA SRPSKO-BUGARSKOJ GRANICI: Vodimo pravi rat s krijumčarima!
Foto: Zoran Šaponjić

Naši reporteri s herojima

KURIR NA SRPSKO-BUGARSKOJ GRANICI: Vodimo pravi rat s krijumčarima!

Društvo -

Pripadnici vojske, Žandarmerije i policije svakodnevno hapse one koji pokušavaju da ilegalno prebace migrante u Srbiju. Zaustavljeno 6.500 osoba

Stanje na srpsko-bugarskoj granici redovno je, ali samo na prvi pogled.- Istina je, nismo u ratnoj zoni, ali ovo je rat - kažu vojnici i policajci iz Združenih vojno-policijskih snaga, koje odnedavno čuvaju državnu granicu od ilegalnih imigranata iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Sirije...Poslednjih dana pritisak na granicu raste, svakodnevno više od 250 imigranata pokuša da nelegalno uđe u Srbiju... Očekivanja su da će taj broj pred zimu rasti.Dubinska kontrolaReporter Kurira bio je juče u patroli sa srpskim vojnicima, žandarmima i policajcima u bespuću Stare planine, iznad karaule „1. maj“. Teren šumovit, nepristupačan, težak, ispresecan kamenim kosama, rečnim koritima, mnoštvom staza... Ovde traje pravi rat s krijumčarima. Od početka akcije uhapšeno ih je 50, 36 iz Srbije, jedna grupa iz Bugarske, a na granici su se pojavili i krijumčari iz Avganistana, Pakistana...- Mi smo na 15-ak kilometara od granice, naš zadatak je dubinska kontrola terena. Pre nekoliko dana do nas je došla grupa od 12 migranata iz Avganistana, bili su promrzli, gladni, videli su našu vatru i spustili se - pričaju desetari Dragan Dejković i Miroslav Jovanović i policajac Marko Opalić na jednom od punktova.Kapetan korvete Jovan Krivokapić iz komande Združenih snaga otkriva koliko je čuvanje granice težak posao:

Dobro organizovani

- Imamo posla s dobro organizovanim i uvezanim krijumčarima s obe strane granice. Imaju svoje izviđače na planini, prate naše patrole, naša vozila, jedno ili dva vozila idu ispred onog u kome su ilegalni migranti, prebacuju grupe do šumskih puteva, gde ih čekaju vozila, to je pravo nadmudrivanje između naših snaga i švercera. Od početka akcije zabeležili smo dobre rezultate u sprečavanju ilegalnih ulazaka u zemlju, pa su migranti sve češće primorani da traže druge pravce.Od počeka akcije, na granici Srbije ka Bugarskoj i ka Makedoniji zaustavljeno je više od 6.500 migranata, koji su se pred našim snagama bezbednosti povukli, a 900 njih je sprovedeno u prihvatne centre širom Srbije.
Ništa ne prepuštaju slučaju... Pregled vozila
Ništa ne prepuštaju slučaju... Pregled vozila

Ivica DačićIZBEGLIČKA KRIZA JAČANajveća izbeglička kriza od kraja Drugog svetskog rata ne jenjava, već dobija na širini i intenzitetu i situacija je sada objektivno teža nego što je bila pre usvajanja odluke da se održi samit UN o toj temi, izjavio je na samitu o izbegličkoj krizi u sedištu UN ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Sveobuhvatno rešenje nije na vidiku, a međunarodna zajednica ne uspeva da nađe adekvatne odgovore, iako je uložila ozbiljne napore da se suoči sa ovim izazovom, ocenio je Dačić.

Unosan biznisMALOLETNICI VOĐE KRIJUMČARA- Krijumčari često koriste i maloletnike koji poznaju teren i koji prevode ilegalne migrante preko planine. U poslednje vreme maloletnici se pojavljuju i među organizatorima krijumčarenja ljudi. Nedavno su uhapšena četvorica krijumčara koji su u četiri vozila ševercovali 60 ljudi, među njima je bio i jedan maloletnik - kaže kapetan korvete Jovan Krivokapić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja