(KURIR TV) SRBIJA IMA TRI PUKOVNICE: Još uvek DOKAZUJEMO DA SMO SPOSOBNE koliko i muškarci
Foto: Dragana Udovičić

Žene pišu u istoriju VS

(KURIR TV) SRBIJA IMA TRI PUKOVNICE: Još uvek DOKAZUJEMO DA SMO SPOSOBNE koliko i muškarci

Društvo -

Vojska Srbije u svojim redovima ima oko deset odsto žena. Za sada nema nijednu sa činom generala, ali je poslednjih godina, po prvi put u svojoj istoriji, dobila pukovnice. To su Katarina Štrbac, Mirjana Milenković i Snežana Vasić.

Jedine tri pukovnice Vojske Srbije, čija su imena već upisana u istoriju, ekskluzivno za Kurir govore o tome kako je biti žena u Vojsci, sa čime su se sve dosad suočavale, koliko je bilo teško doći do čina koji danas imaju, te da li u skorijoj budućnosti očekuju onaj najviši - generalski.

Iza naše tri sagovornice je dug i naporan put, ali su one zato, čini se, dodatno ponosnije na uniformu koju nose.

Katarina Štrbac, prva žena koja je dobila čin pukovnice, objašnjava da nije bilo nimalo lako doći do toga. U Vojsci je od 1989, deset godina je provela u jedinici, učesnik je dva rata, puno je učila, radila na sebi, usavršavala se... Priznaje da joj je otežavajuća okolnost u svemu tome bila činjenica da je žena.

Katarina Štrbac
Katarina Štrbac

"U vreme kada sam počinjala karijeru, žena je morala da dokaže da je jednako dobra ili bolja od muškaraca. Ja sam, eto, uspela da dokažem da sam jednako sposobna... Nažalost, mene su i ratovi zatekli, pa sam u borbenim jedinicama učestvovala kao i muške kolege, ali nije se gledalo blagonaklono na žene u uniformama. Tokom karijere je bilo raznih problema: od toga da me niži po činu ne pozdravlja, pa sve do toga da se prave da me ne vide u uniformi. Međutim, danas je mnogo jednostavnije i drugačije nego ranije", kaže Štrbac.

Mirjana Milenković navodi da je velika odgovornost nositi čin pukovnika, ali je, naglašava, zadovoljstvo još veće.

Mirjana Milenković
Mirjana Milenković

"Sa svakim činom je veća i odgovornost u onome što radite. A kada ste žena u činu pukovnika, onda je ta odgovornost još veća. Koliko god da smo se oslobodili nekih predrasuda, koje su u prethodnom periodu bile prisutnije kada se govori o ženama u uniformi, mi još uvek moramo malo više da dokazujemo da možemo, umemo i znamo da svoje zadatke obavljamo kvalitetno kao i naše kolege", priča ona.

Žene u vojsci ne traže privilegije samo zato što su, uslovno rečeno, slabiji pol, kaže Snežana Vasić.

"Čini mi se da smo ravnopravne sa muškim kolegama. Žene su uporne, sve prepreke i izazove koji se postavljaju ispred nas savladavamo s upornošću, voljom i znanjem", kaže ona i dodaje:

Snežana Vasić
Snežana Vasić

"Mi smo u prethodnom periodu utrli put našim koleginicama, doneta su zakonska i podzakonska akta kojima je stanje u službi prilagođeno ženama oficirima, neka statusna pitanja su regulisana... Deo smo sistema, poštovane smo i cenjene".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track