Simboli srpskog identiteta

(KURIR TV) SVEČANOST U UNIVERZITETSKOJ BIBLIOTECI: Predsednik Nikolić uručio prepise jevanđelja

Društvo -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić svečano je danas uručio dva fototipska izdanja Marijinog i Vukanovog jevanđelja Univerzitetskoj biblioteci, kao i prepis lista iz Miroslavljevog jevanđelja za Narodni muzej, uz želju da se Dan državnosti svake godine ovekoveči nečim posebnim i važnim i da takav odnos postane deo tradicije budućih predsednika.

Nikolić je, na svečanosti u Univerzitetskoj biblioteci, rekao da svake godine za Dan državnosti poklanja građanima darove za koje misli da su istinske vrednosti i simboli našeg identiteta.

"Ne činim to zarad ličnog zaveštanja, već kao želju da se Dan državnosti svake godine ovekoveči nečim posebnim i važnim i da takav odnos postane deo lepe tradicije svih budućih predsednika Srbije", poručio je Nikolić.

Govoreći o izdanjima jevanđelja - Vukanovo i Marijino, koja se čuvaju u Ruskoj nacionalnoh biblioteci u Sankt Peterburgu, Nikolić je naveo da je dve godine trajalo nastojanje da se u formi fototipskog i digitalnog izdanja vrate kući prve dve, od više od 300 rukopisnih knjiga koje se čuvaju u jednoj od najuglednijih i najznačajnijih biblioteka na svetu.

NIKOLIĆ U CRKVI KRISTA KRALJA: Danas svečanost povodom Dana državnosti

"Brigu o kulturnom nasleđu, baštini, naročito o našoj rukopisnoj građi rasuto po svetu, shvatio sam kao obavezu predsednika, ma koliko čudno zvučala ta opaska. Napor nije bio uzaludan", rekao je Nikolić.

Kako je rekao, u njegovoj "samo naoko neobičnoj" predsedničkoj delegaciji tokom nedavne posete Sankt Peterburgu, bili su bibliotekari, akademici, filolozi, muzeolozi, kako bi svi učinili najviše što mogu za našu rukopisnu zaostavštinu.

"Zvuči kao utopija, ali čini mi se da bi Srbija i svet brže napredovali kada bi predsedničke delegacije češće bile sastavljene kao ova naša", istakao je Nikolić.

Upravo je tada potpisan niz ugovora o saradnji akademskih zajednica Srbije i Rusije, među kojima i saradnja Univerzitetske biblioteke u Beogradu i Ruske nacionalne biblioteke u Sankt Peterburgu.

Nikolić je rekao da je Univerzitetsku biblioteku, kojoj je poklonio fototipska izdanja Marijinog i Vukanovog jevanđelja, odabrao kao prostor koji je namenjen našim studentima, mladima i njihovim profesorima, sa željom da im budu u rukama što češće, uvek dostupni, da ga iščitavaju, proučavaju, tumače.

DA LI ZNATE ŠTA PRAZNUJEMO?: Evo zbog čega većina Srba ne radi 2 dana

Pored Marijinog i Vukanovog jevanđelja predsednik je uručio i prepis lista iz Miroslavljevog jevanđelja Narodnom muzeju, dodajući da je izuzetno srećan što direktorki te kulturne ustanove Bojani Borić Brešković predaje taj dar.

"Ovim darovima vama i svim građanima čestitam sutrašnji praznik Srerenje - Dan državnosti Srbije", poručio je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track