KURIR TV ISPRED KUĆE CVEĆA: Kad bi se Tito vratio među narod, svi bi ga se plašili!
Foto: Kurir TV

Rođendan Josipa Broza

KURIR TV ISPRED KUĆE CVEĆA: Kad bi se Tito vratio među narod, svi bi ga se plašili!

Društvo -

BEOGRAD - Na današnji dan, pre tačno, 125 godina rođen je doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josip Broz Tito.

Dan mladosti, kako se drugačije zvao Titov rođendan, u bivšoj državi se obeležavao čuvenim sletom na stadionu JNA. Svake godine, Titove pristalice su se okupile ispred Kuće cveća. Tamo se nalazila i ekipa Kurir TV.

Titove pristalice su se u razgovoru sa našim novinarem podsetili vremena vladavine Josipa Broza.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Bilo je i onih koji su ovaj dan iskoristili i da zarade poneki dinar, prodavajući značke, novine i suvenire iz vremena Tita.

O Josipu Brozu Titu, sinu svih naroda i narodnosti postoje razne priče, ali ono što je sigurno jeste da je bio veliki gurman.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

"Kada je jednom Gagarin dolazio u Beograd spremao sam poslasticu, imitirao sam raketu kako leti. U momentu dok sam stavljao vruć šećer, zaboravio sam da u meniju ima i čorba. Zaboravio sam da je spremim. Spremio sam hladno predjelo...Srećom , Rusi su držali govor, a meni je, srećom, bio na vatri teflon u kome je trebalo da spremam meso i povrće, pa sam sve to iskoristio da napravim čorbu. Niko to nije znao...Ubrzao sam proizvodnju, lepo začinio tako da je bilo dobro", ispričao nam je kuvar koji je spremao hranu za Tita.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Zanimalo nas je u čemu je i danas tolika privlačnost Josipa Broza.

"Poštujem ga. Bolje se živelo, 99,9%. Imali smo besplatno školstvo i zdravstvo", rekao nam je jedan stari komunista koji je u ruci držao list "Komunist".

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Među okupljenima je veliki broj autobusa iz BiH i Hrvatske.

Komunisti iz Crne Gore su na današnji izlet do Kuće cveća doneli i štafetu mladosti.

"Kad bi se Tito i na dva dana vratio u ovaj narod, svi bi ga se poplašili, kao miševi", poručio je jedan od okupljenih komunista i dodao sa žaljenjem da je otkad je Tito umro nestao i Pokret nesrvrstanih.

"Oko života Josipa Broza se ispredaju različite kontroverze što ga danas čini još većim", poručio je jedan od okupljenih.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sleta koji je bio tradicija 25. maja, odavno nema, a rođendan nekadašnjeg velikog vođe, danas obeležava mali broj ljudi, uglavnom starijih građana iz Srbije i ostalih bivših jugoslovenskih republika.

(VIDEO) DANAŠNJI DAN SLAVILA JE CELA JUGA Dan mladosti još slave, ovo je bio poslednji slet za Tita!

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

I bez Tita, Tito!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track