18 godina od obaranja F-117

(KURIR TV) ISPOVEST PUKOVNIKA GOLUBOVIĆA: Evo kako smo oborili "nevidljivi" NATO bombarder

Društvo -

Na današnji dan navršava se tačno 18 godina od kada je 3. raketni divizion 250 raketne brigade RV i PVO VJ tačno u 20.42 minuta oborio američki taktički bombarder F-117A "Noćni soko", koji su neki zvali i ponos NATO.

Tehnička inferiornost i visoka motivisanost s jedne strane, samouverenost u iluziji o nevidljivosti sa druge strane, dopirneli su sa se sruši mit o nevidljivosti i skine oreol koji je taj avion u vazduhu činio nevidljivim.Povodom godišnjice obaranja bombardera F-117 za Kurir TV govorio je pukovnik Slaviša Golubović, tadašnji pripadnik 3. raketnog diviziona.

Pukovnik Golubović podsetio je na početku da je u svojoj knjizi "Pad noćnog sokola" već opisao kako su naši vojnici registrovali pomenute bombardere prvog dana NATO agresije na Srbiju.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Njihovi letovi veoma se brižljivo planiraju u cilju izbegavanja PVO jedinica. Beogradu je prišao sa severoistočne strane i tada je upravljanje letilicom prepušteno računaru, dok se pilot usmerava na lokaciju objekta koji je meta", objasnio je pukovnik Golubović za Kurir TV.

Da li je ovo jedini snimak obaranja "nevidljivog"

On je istakao da je, nakon izvršenog zadatka, letilica nastavila put, ne računajući da će ući u zonu dejstva PVO jedinica. Međutim, pilot je potom pogledao levo i desno oko sebe i ugledao, kako je naveo, "dve vatrene kugle". Tada je shvatio da ih neće izbeći, jer je raketa oko 2 i po puta brža od njegove letilice.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Ona ga je u jednom trenutku sustigla i eksplodirala u njegovoj neposrednoj blizini. Nanela mu je vitalna oštećenja, tj. otkinula mu levo krilo, nakon čega se pilot katapultirao, a bombarder pao vertikalno dole", kaže pukovnik.

Golubović podseća da naše snage ni 2 sata nakon obaranja nisu znale šta su oborile, dok nisu došle na samo mesto događaja.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"To je bilo, koliko za nas, iznenađenje i za njih. Bili su zbunjeni što je takav bombarder oboren već 4. dana invazije. Neke naše jedinice su bile raspoređene na prostoru od auto-puta i na prostoru gde se pretpostavljalo da se pilot nalazi. Nismo mogli znati tačno gde je, ali smo bili bliže od njegovih koji su ga takođe tražili. Avion F-117 oboren je na veoma jednostavan način, ma koliko to izgledalo kao senzacija, moram da vas razočaram. Nakon tog obaranja, i američka štampa i analitičari pokušavali su da objasne da je on oboren na neki drugi način, a ne nečim što kao osnovno sredstvo koristi radar. Čak su govorili da je slučajno pao... Stvar je vrlo jednostavna. Raketni divizion je sopstvenim radarom otkrio cilj, izvestio pretpostavljenog, dobio dozvolu da gađa cilj, gađao ga i oborio", otkrio je pukovnik Golubović za Kurir TV i istakao da to nije bio samo uspeh 3. diviziona, već i svih ostalih jedinica, Vojske i celokupne tadašnje države SR Jugoslavije.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Naša ocena je bila da su na kraju oni izgubili više aviona nego što ih mi imamo u muzeju. Značaj pomenutog obaranja je ogroman. Sa periferije, iz pravca Šimanovca, čuli smo kako ljudi navijaju, raduju se. To je bio veliki uspeh. Dokazali smo da nismo ugušeni i uništeni nakon samo 4 dana, kako su NATO planeri zamislili. Dokazali smo da imamo snage da se suprotstavimo", zaključio je Golubović.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track