Autorski tekst

(KURIR TV) Vesna Stanojević: Zakon o sprečavanju nasilja u porodici daje nam novu nadu

Društvo -

Ove godine 28 žena i troje dece ubijeno je u porodičnom nasilju. Taj broj bi sigurno bio manji da smo imali bolju saradnju i drugačije mehanizme za pomoć žrtvama nasilja

Pre dva dana Skupština Srbije usvojila je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, što daje veliku nadu da će problem nasilja u porodici dobiti drugu i mnogo povoljniju dimenziju za žrtve nasilja.

NATAŠA MILJKOVIĆ: Ne čekaj da bude kasno! Prijavi nasilnika!

MILICA DABOVIĆ: Prvi udarac nikada nije poslednji!

KALINA KOVAČEVIĆ: Nisi ničije vlasništvo!

Prema podacima za ovu godinu, 28 žena i troje dece ubijeno je u porodičnom nasilju. Taj broj bi sigurno bio manji da smo imali bolju saradnju i drugačije mehanizme za pomoć žrtvama nasilja. Da su žene bile osnažene da prijave nasilje i da su nailazile na više razumevanja od onih kojima su nasilje prijavljivale. Šta očekujemo i šta žene žrtve nasilja očekuju od novog zakona i da li su nam očekivanja realna? Mislim da jesu i žene koje očekuju pomoć takođe misle da jesu.

Zakon prvenstveno obezbeđuje hitnost postupka što je, kada je nasilje nad ženama u pitanju, jedan od najvažnijih elemenata. Jer ako te hitnosti nema, žene dolaze u situaciju da nasilnik i dalje bude prisutan, da se nasilje nastavlja i da može doći do još drastičnijeg nasilja sa još težim ishodom. Zaštitne mere koje se predviđaju ovim zakonom, od iseljenja nasilnika iz stana ili kuće i zabrane prilaska žrtvi, takođe su vrlo značajne i od tih mera se očekuju rezultati koje će žrtvama porodičnog nasilja dati nadu da iz situacije nasilja imaju šanse da izađu.Takođe, vrlo je bitno da zakon predviđa i ličnu odgovornost svih onih od kojih se očekuje da sprovođenje ovog zakona da rezultate i pomognu žrtvama nasilja. Ostaje da vidimo kakva će primena ovog zakona biti u smislu žaštite ugroženih u porodici.E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja