KURIR U PREDSEDNIKOVOM SELU: Ovde nema slobode, ovo je Bajčetina!

Samo mi i ptice: Ekipa Kurira u predsednikovom selu

KURIR U PREDSEDNIKOVOM SELU: Ovde nema slobode, ovo je Bajčetina!

Društvo -
Ovde nemate šta da tražite, rekao nam je neljubazni policajac pošto nas je legitimisao i naredio nam da se vratimo odakle smo došli

BAJČETINA - Ako su juče podnosili raport predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću o situaciji u Bajčetini, sigurno su mu rekli: „Kopno je pod apsolutnom kontrolom, ali je u vazdušnom prostoru haos - i dalje leti ko hoće!“Kao što je poznato, Bajčetina je predsednikov zavičaj. Tu je on podigao kuću i vinograd, a zida i crkvu, i dolazi kad mu državničke obaveze dopuste. Međutim, bio on tu ili ne, selo je pod policijskom kontrolom, a prilaz predsednikovom zdanju je zabranjen.Pre neki dan kabinet predsednika tražio je da se zabrani i prelet avionima preko Bajčetine, samo što su tu iskrsli neki problemi... Ekipa Kurira pošla je na lice mesta.

Predsednikovo zdanje... Ovde Toma peče rakiju
Predsednikovo zdanje... Ovde Toma peče rakiju

„Hameri“ i strogoća- Je l‘ vam Predsedništvo dalo dozvolu da dođete u Bajčetinu? - pitao nas je policajac na ulazu u selo.- Šta će nam dozvola, ovo je slobodna zemlja.- Treba vam, bre, dozvola za Bajčetinu - reče nam neljubazno policajac i popisa nam lične karte.Nakon što je telefonirao, posavetovao nas je da „lepo sednemo u auto i vratimo se odakle smo došli!“- Ovde nemate šta da tražite - poručio nam je, a pošto je ispred njegove kućice bio parkiran „hamer“ protivterorističke jedinice, nismo se mnogo prepirali.A u vazduhu...- Štagar ih je, majku im, teraju inat - rekao nam je jedan Bajčetinac kog smo zaskočili na ulazu u selo.I zaista, na svetloplavom svodu nad Bajčetinom avioni su crtali bele linije uzduž i popreko, kao da ne uzimaju za ozbiljno zahtev predsednikovog kabineta.

Prkose Nikoliću... Avioni ipak nadleću
Prkose Nikoliću... Avioni ipak nadleću

Nema ni prodavniceU samom selu zatekli smo Zorana Radosavljevića, Momčila Nikolića i Miloša Lazarevića. Blatnjavi i umorni, vukli su drva iz šume. Nije im bilo do politike.- U selu dve decenije već nema škole ni prodavnice, i da naš čovek nije postao predsednik, danas ne bismo imali ni crkvu ni policiju - upadaju jedan drugom u reč.Najbliža prodavnica nalazi se u Grošnici, predgrađu Kragujevca. Zadnja pošta - Gruža. A što se mera bezbednosti tiče...- Policija radi svoj posao, predsednik svoj, mi naše... Ne diramo mi njih, ne diraju oni nas.A avioni? Nisu čuli za zabranu letenja.- Ajde, bre, avioni i Bajčetina! Nikad to jedno s drugim veze nije imalo!

LIČNA KARTA BAJČETINESELO SA 32 MEŠTANANaselje u opštini Knić u Šumadijskom okruguDO DRUGOG SRPSKOG USTANKA u sastavu Osmanskog carstva32 meštana, od čega 29 punoletnihPROSEČNA STAROST STANOVNIŠTVA IZNOSI 68,1 GODINU(65,5 kod muškaraca i 70 kod žena) U NASELJU POSTOJI 21 DOMAĆINSTVOsa prosečnim brojem članova 1,38Nadmorska visina je 809 metaraPOZIVNI BROJ 034

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja