KVADRAT U NOVOGRADNJI POSKUPEO ZA 350 ODSTO U POSLEDNJIH 16 GODINA
Foto: PR

KVADRAT U NOVOGRADNJI POSKUPEO ZA 350 ODSTO U POSLEDNJIH 16 GODINA

Društvo -

Prosečna cena kvadrata u novogradnji poskupela je za 1.440 evra, odnosno neverovatnih 350 odsto u poslednjih 16 godina. Dok je u 2000. novoizgrađeni kvadratni metar iznosio 410, u 2016. skočio je na 1.850 evra. Prema rečima stručnjaka trend poskupljenja zasigurno će se nastaviti i u narednim godinama.

To je jedan od razloga zbog kog mnogi građani hvataju "poslednji voz" i baš sada se odlučuju za kupovinu stana. Drugi razlog je rekordno niska kamatna stopa na stambene kredite, iz kojih čak dve trećine kupaca u Srbiji finansira nekretnine.

„Povoljnim uslovima kreditiranja pogoduje i niska vrednost Euribora od trnutno minus 0.2 odsto, a koji svakako utiče na formiranje finalne vrednosti kamaten stope na kredite u evrima. Prognozira se da ova vrednost u skorijoj budućnosti neće drastično menjati. Zbog toga je ovo najbolji mogući trenutak za podizanje stambenog kredita“, kaže Nebojša Pantelić, direktor funkcija Upravljanje mrežom i Stanovništvo Vojvođanske banke koja u ovom trenutku nudi jednu od najnižih kamatnih stopa za stambene kredite na tržištu.

On dodaje i da je podizanje kredita velika životna odluka, kojoj bi građani trebalo da pristupe ozbiljno.

„Prvi korak je da klijenti dobro izračunaju da li mogu redovno da servisiraju rate kredita. Drugi je da obiđu što više banaka, raspitaju se o svim uslovima i zatraže procenu troškova za podizanje i obradu kredita. Ovi izdaci variraju od banke do banke i razlika neretko iznosi i po nekoliko hiljada evra za isti iznos kreditiranja“, objašnjava Pantelić i dodaje da:

„Banke prihvataju kao predmet kupovine nepokretnosti i u novogradnji i staroj gradnji, pod uslovom da te nepokretnosti ispunjavaju zakonom proisane uslove da se na njima može uspostaviti hipoteka. Zato je za klijente od velike važnosti da pre kupovine konsultuju ili stručnjake u toj oblasti ili dodju u svoju matičnu banku gde će podneti zahtev za stambeni kredita, a stručne službe banke će u redovonoj proceduri izvsiti potrebne kontrole kako bi se proverilo i utvrdilo da li je neka nepokretnost pogodna ili ne za uspostavljanje hipoteke a samim tim i da bude predmet kupovine putem stambenog kredita.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track