SKANDAL: Lecima pozivaju na nasilje nad Romima u Beogradu i drugim gradovima Srbije
Foto: Facebook AFA

Oštre osude

SKANDAL: Lecima pozivaju na nasilje nad Romima u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Društvo -
Uvredljivi leci govora mržnje koji pozivaju na nasilje protiv romske populacije, a koje je potpisala tzv. Srbska akcija zatrpali su poštanske sandučiće u Beogradu

BEOGRAD - Organizacija "Srbska akcija" ubacuje u poštanske sandučiće Beograđana letke koji pozivaju na nasilje nad Romima, a mediji javljaju da se leci dele i u drugim gradovima Srbije.

Antifašisticka akcija (AFA) iz Novog Sada na svom Fejsbuk profilu navodi da letak sadrži "najprimitivniji oblik fašističke propagande u kom se poziva na nasilje nad Romima koji se apostrofiraju kao uzrok materijalne bede u kojoj vecina građana Srbije živi".

"U pitanju je osnovna fašisticka doktrina skretanja pažnje sa pravih uzroka ekonomskog stanja. Baš kao što je Hitler tridesetih u Nemackoj izmislio uzrok ekonomske krize u Jevrejima čime je skrenuo pažnju sa pravih krivaca za stanje u kom se Nemacka nalazila - krupnih kapitalista - tako i danas domaći fašisti umesto u političku elitu i tajkune, upiru prstom u Rome", piše na Fejsbuk profilu AFA Novog Sada.

Ta organizacija navodi da "na svu sreću, građani nisu toliko slepi i naivni da poveruju da je za materijalno stanje u kom se nalaze kriva najobespravljenija i najugroženija etnička grupa u društvu, cijih 99 odsto pripadnika živi u apsolutnoj bedi, ispod minimuma ljudskog dostojanstva".

Foto: Facebook/AFA
Foto: Facebook/AFA

"Ipak, nalaženje krivca u obespravljenim i bespomoćnim često je lakši izbor, stoga ovo treba ozbiljno shvatiti i suprotstaviti se siledžijama i onemogućiti im da vrše svoju prljavu propagandu", dodali su iz AFA-a.

Poziv državnim organima da kazne autore antiromskih letaka

Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije osudio je danas pojavu letaka ekstremističke organizacije "Srbska akcija" u kojima se Romi označavaju kao glavni krivci za sve negativno što se dešava u Srbiji, i u kojima se poziva na nasilje nad romskom zajednicom.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma, Vitomir Mihajlović naveo je u izjavi da je pojava takvih letaka sramna i da predstavlja veliku uvredu za sve Rome.

"Osuđujem ovaj postupak gde se bez ikakvog zazora poziva na linč svih Roma. Leci predstavljaju jasnu poruku da Romi nekome smetaju i da su ugroženi. Uvredljivo je i što su, prema rečima autora ovog strašnog teksta, svi Romi svrstani u isti koš - i oni iz nehigijenskih naselja i oni koji su profesori, doktori, uspešni i ravnopravni članovi društva", naveo je Mihajlović.

Kako je ukazao, Rome je najlakše okriviti jer su nezaštićeni.

"Molimo nadležne državne organe da preduzmu odgovarajuće mere protiv počinilaca i kazne ih, a takođe molimo i sve poštene građane Srbije da osude ovaj čin ektremnog nacionalnizma, nacizma i fašizma", apelovao je on. Mediji su naveli da su u poštanske sandučiće u Beogradu ubacivani leci s potpisom "Srbska akcija" u kojima se poziva na nasilje nad Romima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track