LEKINA RUINA I DALJE PROPADA: Rankovićeva kuća kao iz horora, a košta čak 4,5 miliona evra!
Foto: Nebojša Ma

Nema kupaca

LEKINA RUINA I DALJE PROPADA: Rankovićeva kuća kao iz horora, a košta čak 4,5 miliona evra!

Društvo -
Ko iz horor filmova - ogoljeni zidovi unutra, a spolja obrasli u divlje rastinje, polupani prozori i uništene stvari ono su što danas krasi dom nekadašnjeg šefa zloglasne Ozne

BEOGRAD - Da li zato što je osnivač i šef zloglasne OZNE Aleksandar Ranković žario i palio, pa ga se i danas mnogi plaše, ili zbog astronomske cene od neverovatnih 4,5 miliona evra, uglavom još nema zainteresovanih za kupovinu vile na Senjaku koja je nekad pripadala čuvenom Leki.- Vila se nalazi na placu od 40 ari, ima 408 kvadratnih metara, a njena vrednost procenjena je na 4,5 miliona evra. Međutim, sad se radi nova procena, nakon čega će se na jesen opet oglasiti prodaja - priča nam tokom obilaska jedan od vodiča gradske uprave Beograda, pošto je Grad vlasnik zdanja u Ulici Andre Nikolića u elitnom beogradskom naselju.

Od luksuza ostala samo vrata... Jedan od ulaza u vilu
Od luksuza ostala samo vrata... Jedan od ulaza u vilu

Porodica pokušala otkupPrema dostupnim podacima, gradnja je počela pre Prvog svetskog rata, dok je je konačni izgled poprimila po završetku rata. Od 1966. do 1983. godine u njoj je živeo Ranković, venčani kum Josipa Broza Tita i ministar unutrašnjih poslova Jugoslavije. Nakon njegove smrti, porodica je na istoj adresi ostala i narednih 16 godina. Pokušavali su i da je otkupe, ali bezuspešno. Vredna imovina je 2012. pripala Gradu Beogradu, koji ju je dobio u razmeni s Olimpijskim komitetom Srbije, inače vlasnikom od 2000.

Zub vremena... Trulo stepenište
Zub vremena... Trulo stepenište

Od tada započinje i propadanje zdanja. Novca za održavanje nije bilo, godine su učinile svoje, pa je tako kuća postala ruina, zarasla u divlje rastinje. I lopovi su, izgleda, odneli šta se moglo odneti, a redovni „gosti“ u vili prethodnih 15 godina bili su samo narkomani i beskućnici. Ogoljeni zidovi, polupani prozori i smeće su ono što je ekipa Kurira zatekla unutar nekadašnjeg doma jednog od najmoćnijih Jugoslovena. U prizemlju se nalaze samo dva klavira, doduše uništena, ali ostavljaju utisak da je čuveni Leka, kao i Tito, bio ljubitelj umetnosti.

Voleo umetnost... Ostaci klavira
Voleo umetnost... Ostaci klavira

Kuća puna tajniPolutrule stepenice vode do sprata, gde takođe vlada pustoš, dok s terase pogled puca na bazen, koji je tokom ovih vrelih letnjih dana postao utočište za žabe. Inače, tokom obilaska, imajući na umu ko je i kakav bio Ranković, posetilac ne može da se ne zapita kakve tajne kriju zidovi kuće: ko je sve tu dolazio, kakve su se priče ispredale, kakve su odluke tu donete... Sve će to ostati tajna. No, i ti zidovi će uskoro, po svemu sudeći, postati prah, a zajedno s njima i sve Lekine tajne koje su oni skrivali.

Narkomani i lopovi sve rasturili... Kupatilo
Narkomani i lopovi sve rasturili... Kupatilo

Kaća LazarevićNEREALNA CENAKaća Lazarević, vlasnica agencije za nekretnine, ocenjuje za Kurir da je cena vile koja je nekad pripadala Rankoviću previsoka.- Realna cena je od dva i po do tri miliona evra. Ovde se zapravo kupuje samo plac, jer je kuća neupotrebljiva i verovatno će morati da se sruši. Inače, ne verujem da će se neki pojedinac usuditi da je kupi, verovatno će vlasnik biti neka kompanija - kaže ona.

O Leki RankovićuKUM TITO GA OTERAORođen 28. novembra 1909, umro 19. avgusta 1983.Bio šef zloglasne OZNE, ministar policije, potpredsednik SFRJ, član najužeg rukovodstva Saveza komunista JugoslavijeKumovao je na venčanju Tita i JovankeOdlikovan kao narodni herojOtvoreno govorio da je sve prisluškivaoNakon Brionskog plenuma iz 1966, kad ga je Tito oterao, Leka se povukao iz javnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track