LGBT: Verbiću, gejevi nisu nekrofili!
Foto: Dragana Udovicic

I homoseksualci ogorčeni na ministra

LGBT: Verbiću, gejevi nisu nekrofili!

Društvo -
Ne zanima ih U devet udžbenika pronađen je sadržaj uvredljiv za LGBT osobe, a Ministarstvo prosvete nije uradilo ništa da to promeni

BEOGRAD - U devet udžbenika je na 19 mesta pronađen sadržaj koji diskriminiše LGBT osobe. U nekim od njih, homoseksualnost se stavlja u isti kontekst kao i zoofilija i nekrofilija.Na ovo je upozorila koordinatorka Labrisa Jovanka Todorović na jučerašnjoj konferenciji, prilikom predstavljanja godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba. Ona je zaključila da je inertan odnos Ministarstva prosvete prema ovom pitanju zabrinjavajući.Drastično kršenje prava- Radi detaljne analize sadržaja u nastavnom materijalu formirana je radna grupa, koja je pregledala 26 udžbenika iz oblasti medicine, psihologije i biologije i došla do alarmantnih podataka. U devet udžbenika na 19 mesta je pronađen diskriminatoran sadržaj prema LGBT osobama. Zapanjujuće je što Ministarstvo prosvete još od juna 2010. godine nije ništa uradilo kako bi se homofobičan sadržaj zamenio, iako je poverenica Nevena Petrušić dala svoje preporuke da se sporni delovi izbace i zamene drugim - rekla je Todorovićeva. Neki od spornih primera koje je ona navela odnose se i na problematične definicije homoseksualnosti.- U jednom udžbeniku homoseksualnost je definisana kao disbalans hormona. A još drastičniji je slučaj udžbenika psihologije za turističke i ugostiteljske škole, u kojem je homoseksualnost u problematičnom kontekstu, jer se istopolna seksualna orijentacija pominje posle zoofilije i nekrofilije, oblika ponašanja koji su deklarisani kao psihički poremećaji - istakla je Todorovićeva.Nacrt novog zakonaIz Ministarstva prosvete kažu da su uradili nacrt novog zakona o udžbenicima, koji bi uskoro trebalo da se nađe u Skupštini, a njegovim usvajanjem bi se rešio ovaj problem:- Razmatrani su svi uočeni problemi i oni će usvajanjem novog zakona biti rešeni. Ministarstvo prosvete je prilikom izrade nacrta zakona razgovaralo sa svim relevantnim činiocima u društvu, roditeljima, nastavnicima, stručnjacima, kao i s poverenicom za ravnopravnost polova.

Pozitivni pomaciLGBT MANJE DISKRIMINISANU Srbiji je u 2014. smanjen broj prijavljenih slučajeva diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, pokazao je godišnji izveštaj Gej-strejt alijanse, ali je u porastu porodično i partnersko nasilje prema LGBT osobama. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je policija tu da zaštiti svakoga ko je ugrožen.- Niko ne sme da se oseća nebezbedno. To dokazuje i pružanje uslova za mirno održavanje Parade ponosa. Srbija ne sme biti plodno tlo za širenje mržnje - rekao je on.Ministre, pročitajte- Zoofilija je želja za polnim odnosima sa životinjama- Nekrofilija je seksualno uzbuđenje u prisustvu leševa- I zoofilija i nekrofilija su oblici ponašanja koji su u svim klasifikacijama svrstani u psihičke poremećajeReagovanjaBoris Milićević, član Glavnog odbora SPSMinistarstva prosvete i zdravlja imaju najkonzervativnije stavove. Učeći iz takvih udžbenika, većina đaka može da formira negativan stav prema LGBT osobama.Boban Stojanović, organizator Parade ponosa i gej aktivistaOno što se nalazi u udžbenicima predstavlja standard, a on često nije usklađen s međunarodnim. Nadam se da će Ministarstvo imati sluha i da ako ne ubaci afirmativne, za početak izbaci diskriminatorne sadržaje.Nevena Petrušić, poverenica za ravnopravnostMinistarstvu prosvete smo još 2011. dali preporuku da se iz udžbenika uklone diskriminatorni sadržaji, uključujući i one koji se odnose na LGBT osobe. Tu preporuku smo ponavljali u svim godišnjim izveštajima jer je to od značaja za smanjenje homofobije.Jasna Janković, Unija sindikata prosvetnih radnika SrbijeŠokantno je da pet godina niko ne reaguje na te sadržaje. Potpuno ih razumem jer Ministarstvo sad i nama krši ljudska prava, pa možemo da saosećamo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track