LJAJIĆ: Izvoz srpskih jabuka u Rusiju nije ugrožen
Foto: Dragana Udovičić

Problem izazvao zabuna u komunikaciji

LJAJIĆ: Izvoz srpskih jabuka u Rusiju nije ugrožen

Društvo -
Ljajić je kazao da smatra da su te sumnje neopravdane i da je Srbija sprečila jednu takvu isporuku s jabukama za reeksport iz zemalja Evropske unije, ranije u martu

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je danas da izvoz Srbije u Rusiju nije ugrožen i da je do problema s jabukama o kome su mediji pisali došlo zbog zabune u komunikaciji i zbog toga što su Rusi posumnjali da je jedan izvoznik pokušao da reeksportuje jabuke iz EU.

Ljajić je gostujući na Radio-televiziji Srbije kazao da smatra da su te sumnje neopravdane i da je Srbija sprečila jednu takvu isporuku s jabukama za reeksport iz zemalja Evropske unije, ranije u martu.

On je kazao da je moguće da neko falsifikuje sertifikate koje ima Srbija i da je kako bi to sprečilo Ministarstvo na čijem je čelu 2. marta ove godine dogovorilo da se vrši najava svakog sertifikata i da se seritifikat prati još od Srbije.

Ljajić je kazao da je druga vrsta zaštite proizvoda koji se šalju u Rusiju to što će Srbija slati dokumentaciju ne samo direktno ruskom ministarstvu već i ruskoj ambasadi ovde.

Ljajić je kazao da Srbiji odgovara da se odnosi Evropske unije i Rusije stabilizuju, jer Srbija koristi sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom.

"To je naš adut, nisu naš adut sankcije koje je Rusija uvela prema zemljama EU. Oscilacija rublje je poremetila čak i očekivanje da bi mi mogli značajno da povećamo izvoz u Rusiju. Neki naši privrednici su pretrpeli velike gubitke zbog rublje", kazao je Ljajić.

Ministar je kazao da je devizni priliv od turizma prošle godine bio milijardu i 300 miliona dolara i da Ministarstvo neće biti zadovoljno ako se 2015. godine postigne išta ispod toga.

"Ovo je bila rekordna godina, ali ako je ona i pored elementarnih nepogoda, poplava, mogla da bude rekordna, onda bar toliko očekujemo i od 2015. godine", kazao je Ljajić.

Govoreći o izmeni kada je reč o digitalizaciji za socijalno ugrožene, odnosno da oni neće dobijati direktno uređaje za digitalizaciju, već vaučere za njihovu kupovinu, Ljajić je kazao da to menja stvari samo za Ministarstvo, ali da neće uticati na digitalizaciju.(Kraj) and/dar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja