LONČAR: Ministarstvo zdravlja nije moja dedovina
Foto: Dragana Udovičić

U obilasku Instituta za majku i dete

LONČAR: Ministarstvo zdravlja nije moja dedovina

Društvo -

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je normalno da nova vlada ima i nove ministre, kao i da ministarstvo zdravlja nije njegova dedovina i da se ne nasleđuje s kolena na koleno.

"Ovo nije moja dedovina, ovo se ne nasleđuje s kolena na koleno. Mislim da su normalne stvari da se, kad se menja vlada, menjaju i ministri", rekao je Lončar novinarima u Beogradu, upitan da li očekuje da i u novoj vladi bude ministar zdravlja. Lončar je rekao da je ponosan na sve ono što je kao ministar uradio, a da će o ministarskim mestima odlučivati premijer, koji pravi svoj tim. "I ne razmišljam o tome", rekao je Lončar.

Ponosan je, rekao je on, na sve što je urađeno u ministarstvu i dodao da sve činjenice i parametri pokazuju da je situacija u zdravstvu mnogo bolja nego što je bila pre dve godine. Lončar je rekao da će budući ministar zdravlja morati da radi ozbiljno, jer je zdravstvo ozbiljan i veoma osetljiv sistem sa više od 115.000 zaposlenih, u koji mora još mnogo da se ulaže.

Evropski standardi za zdravstvene ustanove Radovi na rekonstrukciji odeljenja na Instititu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", koje su finansirali supružnici Ilinka i Đuro Trifunović iz Kanade, završeni su, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su stvoreni uslovi kao u savremenim evropskim bolnicama i da to treba da bude standard za celu Srbiju.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Supružnici Trifunović ostavili su toj dečjoj zdravstvenoj ustanovi ukupno milion kanadskih dolara, a tim novcem renovirana su odeljenja imunologije, metabolizma sa kliničkom genetikom i gastroenterologije. Lončar je novinarima rekao da je to dobar primer kako se odgovorno radi i razmišlja o pancijetima, deci i zaposlenima, ističući da su poštovani svi standardi.

Ministar je zahvalio donatorima, navodeći da su i oni shvatili da će ta sredstva biti potrošena na najbolji način, da se njima neće manipulisati, već da će se konkretno videti šta je urađeno."Insistiram da uprava klinike održava sve ono što je urađeno, da budu zadovoljni i oni koji ovde rade i oni koji se budu lečili", rekao je Lončar. On je dodao da će država nastaviti da ulaže u zdravstvo.

Obnova Instituta za majku i dete - donacija kao zaveštanje Srba iz Kanade

Institut za majku i dete u Beogradu dobio je donaciju vrednu 750.000 evra, koju je testamentom zaveštao bračni par srpskog porekla iz Kanade Djuro i Ilinka Trifunović, a ta sredstva su uložena u uredjenje više odeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme.

Do sada je utrošeno 432.000 evra u obnovu odeljenja koja se nalaze na prvom i trećem spratu, a za dve nedelje očekuje se da stigne i ostatak novca kako bi se radovi nastavili. Obnovljene i sveže okrečene prostorije danas su obišli rodjaka donatora Jelica Radosavljević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Instituta Radoje Simić. Jelica Radosavljević je u ime svojih preminulih rodjaka odlučila da se novac donira Institutu, jer je prethodno imala pozitivna iskustva za medicinskim osobljem ove ustanove.

"Ja sam oduševljena kako ovo sada izgleda, bolje je nego što sam očekivala. Sve je ispalo baš onako kako bi moji ujak i ujna želeli", kazala je ona. Zadovoljan je i ministar zdravlja, koji smatra da su sada za lečenj dece stvoreni uslovi kao u svim evropskim bolnica, a pritom se nije manipulisalo sredstvima i novac noje otišao u nepoznatom pravcu. "Ovo je dobar primer, poštovani su svi standardi koji važe u savremenom zdravstvu", kazao je Lončar.

Direktor Instituta za majku i dete istakao je da su svi radovi obavljeni transparentno, a tako će biti i do samog kraja. "Planiramo obnovu odeljenja patologije, rekonstrukciju laboratorije, kao i nabavku nove opreme", rekao je Simić. Pored donacije Djura i Ilinke Trifunović sredstva za Institut za majku i dete uložilo je i Ministarstvo zdravlja, pa je sa 12 miliona dinara uloženo u obnovu toaleta, a obnovljena su i odeljenja za Humanu reprodukciju i očna ambulanta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja