Lončar: Rešenje za vakcine sledeće sedmice
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Ministar priprema predlog

Lončar: Rešenje za vakcine sledeće sedmice

Društvo -
Ministar je dodao i da će se pentaksim sigurno naći u slobodnoj prodaji

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će se sledeće sedmice izaći sa predlogom rešenja vezanim za vakcinaciju dece petovalentnom vakcinom

On je dodao i da će se pentaksim sigurno naći u slobodnoj prodaji.Lončar je novinarima rekao da je tim povodom već održan sastanak sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem koji je prethodno preporučio Ministarstvu zdravlja da sva deca imaju pravo na besplatnu petovalentnu vakcinu.

Naime, Pravilnikom o imunizaciji, deci koja su rođena pre 1. novembra 2014. godine onemogućena je besplatna vakcinacija pentaksimom, koja se koristi za prevenciju difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilusa tipa b."Već smo imalo jedan sastanak da nađemo najbolje moguće rešenje i mislim da ćemo sledeće nedelje izaći sa rešenjem koje će zadovoljiti sve", rekao je Lončar.

On je istakao da je od novca koji je postojao morala negde da se napravi granica, bez namere da bilo ko bude diskriminisan.Na pitanje da li će se vakcina Pentaksim naći u slobodnoj prodaji, Lončar je rekao da će to sigurno biti, te da je ona i bila u slobodnoj prodaji."Mi ćemo uraditi da oni koji su je kupili tada u slobodnoj prodaji, da mogu sada da vakcinišu svoje dete da ne pravimo nikakvu razliku što je poenta ove priče", naglasio je ministar zdravlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track