MALI MIGRANT POGINUO U SRBIJI: Hteli smo da bude srećan, a ostavljamo ga u grobu!

Tuga

MALI MIGRANT POGINUO U SRBIJI: Hteli smo da bude srećan, a ostavljamo ga u grobu!

Društvo -

Sanil Salemi (4) iz Avganistana, koji je s roditeljima pošao u Nemačku, uplašio se voza i glavom udario o beton. Majka je u devetom mesecu trudnoće

Sanil Salemi (4) iz Avganistana poginuo je dok je s roditeljima i desetak sunarodnika išao kroz Srbiju ka Mađarskoj.Dok su se odmarali u blizini železničke stanice u Raški, naišao je voz iz Leposavića. Sanil se uplašio, počeo da beži, spotakao se i udario glavom o betonski ivičnjak. Lekari su učini sve da ga spasu, ali pomoći, nažalost, nije bilo.Podići će mu spomenikSahranjen je po islamskim običajima na novopazarskom Velikom groblju. Dečaka, koga je sudbina zaustavila na putu ka miru i bezbrižnom detinjstvu, ispunjenju sna o zemlji bez rata i s mnogo igračaka, na večni počinak ispratili su roditelji, zemljaci, humani Novopazarci iz udruženja Otvorena ruka i gradonačelnik Nihat Biševac.Njegovi roditelji Kasim i Vadžiha, koja je u devetom mesecu trudnoće, neutešni su. Nesreća je njihov ionako težak život sada učinila beznačajnim. - Ne možemo ovo preboleti. Sve smo radili zbog njega i njegove budućnosti, detinjstva bez bombi. Mislila sam da smo na dobrom putu do konačnog mira i kakvog-takvog života. Maštala sam o tome da ga jednog dana spustim u toplu postelju da spava... Umesto toga, spustili smo našeg anđela u grob, u večnu kuću - plačući nam je rekla iscrpljena dečakova majka, koja svakog trenutka može da se porodi.

Dečak je sahranjen u Novom Pazaru... Pokop na Velikom groblju
Dečak je sahranjen u Novom Pazaru... Pokop na Velikom groblju

Kaže da je upoznata s rigoroznim merama koje su protiv izbeglica preduzele zemlje Evropske unije i ističe da niko neće shvatiti njenu muku kada bude objašnjavala da je u njenoj zemlji nemoguće živeti, a da joj je sin tragično izgubio život u Srbiji.- Prokleti rat, njihove bombe i sve što nam čine. Da nije rata, živeli bismo normalno u Avganistanu s našim sinom. Šta je on skrivio? Hteo je samo igračke i hranu za svaki dan... To nije dočekao. Ostavio je svoj mladi život u bekstvu od haosa. Zahvalna sam ljudima koji su nas primili kao rođake i organizovali sahranu. Kada dočekamo slobodu i mir, kada stignemo u Nemačku, vratićemo se u Srbiju da izgradimo spomenik našem Sanilu. Nikada ga nećemo zaboraviti - kazao je Kasim.Dobili hranu i novacSanilovi roditelji i zemljaci ostali su u Novom Pazaru posle sahrane. Oni su, nakon što su prespavali u kućama Novopazaraca, opskrbljeni hranom, odećom i novcem, koji su dobili, krenuli put Nemačke kako bi ostvarili san o miru i bezbrižnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track