MANIPULACIJA Voja Antonić: Tarabići su lažni proroci
Foto: Nebojša Mandić

Istina o Kremanskom proročanstvu

MANIPULACIJA Voja Antonić: Tarabići su lažni proroci

Društvo -

Autor knjige „Kremansko neproročanstvo, studija jedne obmane“ navodi da vidovnjaci ništa od onoga što im se pripisuje nisu predvideli

BEOGRAD - Miloš i Mitar Tarabić bili su obični lokalni proroci, kakve ima svako drugo selo i nema argumenata da su bilo šta prorekli, tvrdi za Kurir novinar i publicista Voja Antonić, autor knjige „Kremansko neproročanstvo, studija jedne obmane“.Antonićeva dugogodišnja istraživanja pokazala su da je najpoznatije proročanstvo rađeno daleko od Kremne u svrhu političke obmane.Obmane- Kremansko proročanstvo ne postoji kao originalno proročanstvo i praktično nijedno predviđanje slavnih Tarabića nije izrečeno pre događaja na koji se odnosi. Pokojni novinar Dragoljub Golubović Pižon napisao je knjigu „Kremansko proročanstvo, šta će biti - šta nas čeka“ 1982. godine, koja ima 11 izdanja. Činjenica je da su iz svakog narednog izdanja brisani promašaji iz prethodnog, da je naknadno dodavano ono što se već dogodilo i da su ubacivana nova proročanstva. Najočiglednije je, recimo, to kad je Golubović napisao da su Tarabići predvideli da će nas svi ceniti i voleti - navodi Antonić.On ove tvrdnje potkrepljuje činjenicom da pre Prvog svetskog rata nije bilo ni reči o tom sukobu, a da su se nakon završetka rata svi tadašnji hroničari saglasili da su kremanski proroci najavili da više neće biti ratova.- Kako se menjala politička situacija, tako se menjalo i navodno proročanstvo. Tek je 1915. godine u Niškom glasniku Radovan Kazimirović napisao da su Tarabići predvideli početak rata, ali nije napisano kad su rekli da će se završiti. Nakon završetka rata 1918. godine napisao je „Eto pogodiše Tarabići kada će rat biti završen“ - navodi Antonić.Prema njegovim rečima, od samog početka proročanstvo se koristi za političke zloupotrebe, a u svim knjigama ne pominje se ništa što bi moglo da se upotrebi kao argument da su Tarabići nešto prorekli.Političke igre- Kome je šta palo na pamet, tako je pisano. Tarabići su uvučeni u tu priču ni krivi ni dužni, umešale su ih političke igre Pere Todorovića i Čedomilja Mijatovića početkom 20. veka, kad se pisalo da će kralj Milan da se razvede i da će abdicirati. Kremansko proročanstvo zasnovano je na ta dva proročanstva iz 1902. godine i samo ona su se odigrala, sve nakon toga se kačilo i prišivalo. Prema njima, kralj je rekao da mora da se razvede, jer su proroci tako prorekli, a proročanstvo je sudbina od koje se ne može pobeći- kaže Antonić.

Četiri proročanstva Tarabića

UBISTVO KNEZA MIHAILA- On će vladati dobro. On će uzeti gradove od Turaka i išćeraće ih iz Srbije. Ali kad počne da radi da uzme Bosnu, ondakar će poginuti od svojih ljudi.MAJSKI PREVRAT- On će imati sina jedinca i taj će biti gore sreće no što mu je otac bio. Neće imati od srca poroda. Ondakar će jednog dana poginuti i kralj i kraljica. Poginuće u samome dvoru.PRVI SVETSKI RAT- Sve velike sile udariće jedna na drugu. Krv će se potocima proljevati. Izginuće mnogo svijeta u opštem ratu. Mnoge će se majke u crno zaviti, jer će svoje najmilije izgubiti. Mnogo će dece bez roditelja ostati. Srbi će biti isterani iz Srbije, ali će se vratiti.PRONALAZAK TELEVIZORA- Čovjek će napraviti sokoćalo sa prikazama, kutiju sa nekim dugmadima i slikama, ali neće biti u stanju da komunicira sa mnom koji ću biti mrtav.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja